Den beste boka i 2017

Bokåret 2017

Året er omme og det der på tide å oppsummere årets bøker i 2017, og det som ellers hendte i bøkenes verden. Totalt ble det utgitt mer enn 2500 bøker dette året. Det er med det mye å ta tak i. Denne oppsummeringen tar heller ikke høyde for mer enn å gjengi noen av høydepunktene.

Virkelighet og/eller fiksjon

Hvis vi skal  si noe generelt om skjønnlitteraturen, kan vi begynne med å sette den i anførselstegn. Når man skriver om sin egen virkelighet, om ting som har skjedd forfatteren selv og hvordan han reagerer på det, er det dikting eller dokumentar? Debatten om «virkelighetslitteratur» (denne gang i anførselstegn) som tok av i Norge etter Karl Ove Knausgårds mammutverk med den personlige tittelen «Min kamp», fortsetter på n`te året.

Problemstillingene er for det første hvor man litterært kan sette en grense. Den blir litt teknisk og har ikke så alt for mye å si for den som leser.

Men for det andre er det det ubehaget de høyst gjenkjennelige «romankarakterene» utsettes for. De har ikke bedt om å bli skrevet om, men det løser forfatteren og forlaget ved å gi dem andre navn. Denne forkledningen er ikke til stor hjelp. Desto mer kjent forfatteren er og jo bedre kritikker boka får, jo høyere blir fokuset på dem. Det er vanskelig å forsvare seg mot beskrivelser som utgir seg for å være skjønnlitteratur, men ligger så nær virkeligheten. Av og til er forfatteren svært så tvetydig i sine etterfølgende uttalelser. De må jo fortsatt ta hensyn til injurielovgivningen.

Interessant er det at figurene nå tar til motmæle i samme litterære form. Først ut var Silje Aanes Fagerlund som i 2016 tok steget fra å være en litterær person i sin tidligere forfatterkjæreste Tomas Espedals bøker, til selv å skrive sin historie i romanen «Eneste».

Leseren som flua på veggen

Men aller størst oppmerksomhet i året som gikk er selvfølgelig tilsvaret til Vigdis Hjorts kritikerroste, omdiskuterte og prisvinnende roman «Arv og miljø» fra 2016. Lillesøsteren til forfatteren, alias lillesøsteren til hovedpersonen i boka «Arv og miljø», har skrevet den samme historien, med en helt annen tolkning av de faktiske hendelsene og spekulasjoner om hva som kan ha hendt.

Helga Hjorts bok som hun har valgt å kalle «Fri vilje «, har høstet rimelig gode kritikker. Det er usikkert hvordan ettertiden vil vurdere denne litterære feiden, men for leseren er det fascinerende. Samtidig er det ubehagelig, Vi blir vitne til en offentlig skittentøyvask som ellers tilhører den strengt private sfære.

Det mange tenker på nå, er om Karl Ove Knausgårds fraskilte forfatterkone, Linda Boström Knausgård, etterhvert også vil skrive sitt liv.

Familien og de nære relasjoner

En annen trend kritikerne bet seg merke i dette året, var at mange av romanene dreide seg om uregelmessigheter i de nære familiemessige relasjoner, mange av de også knyttet til forfatterens svært så konkrete egne liv. Vi møter ei mor med en autistisk sønn, de godt voksne barna til de aldrende foreldrene som velger å skille seg etter et langt ekteskap, en sønn som leser sin avdøde mors notater og får et nytt bilde av henne. Alle disse situasjonene har resultert i kritikerroste romaner i året vi har tilbakelagt.

Internasjonale bokpriser i 2017

Som alltid var utdelingen av Nobelprisen i litteratur en av årets store begivenheter. En prisutdeling betyr nye utgaver av en av verdens beste forfattere og for mange lesere muligheten for et nytt bekjentskap. Man kan knapt forestille seg alle de avveiningene som må foretas får å kåre en vinner på verdensbasis, og hvilke hensyn som kan må ligge til grunn.

Men de valgte altså nok en gang en forfatter fra det engelske språkområde, selv om navnet Kazuo Ishiguo, kunne tyde på noe annet. Han er født i Japan, men oppvokst i Storbritannia siden han var 5 år gammel. Mest kjent er han for romanen «Resten av dagen» (1989). Den har også vunnet Booker-prisen og er filmatisert med Anthony Hopkins og Emma Thompson i hovedrollene.

"Resten av dagen" av Kazuo Ishiguo
Nobelprisvinnerens mest kjente bok

Nordisk råds litteraturpris er som alltid spennende. Det er gode sjanser for en norsk vinner, og vi risikerer å bli introdusert med spennende forfattere fra våre naboland. I Norge hadde vi nominert Vigdis Hjorts «Arv og miljø» og Henrik Nor-Hansen for «Termin» Det ble imidlertid Danmarks Kirsten Thorup som vant for romanen «Erindring om Kærlighed»

Og de nasjonale

Brageprisen i skjønnlitteratur er som regel en tevling mellom de fremste navnene i norsk litteratur, denne gangen var følgende nominert:

• Rune Christiansen: Fanny og mysteriet i den sørgende skogen
• Matias Faldbakken: The Hills
• Olaug Nilssen: Tung tids tale
• Ole Robert Sunde: Penelope er syk

Det ble Olaug Nilssen denne gang. Det er hun som er mora til den autistiske sønnen vi har omtalt ovenfor .

En annen populær bokpris er Bokhandlerprisen. Vinnere blir stemt fram av de som jobber i bokhandlere. De burde jo ha litt begrep om hva de stemmer på. Årets vinner er Helga Flatland med romanen «En moderne familie». Den er også delvis omtalt ovenfor som det godt aldrende paret som skiller seg til sine voksne barns frustrasjon.

For krimentusiaster er det alltid synspunkter på Rivertonprisen. Den ble i 2017 utdelt etterskuddsvis for 2016. Det var den tidligere vinneren Torkil Damhaug som fikk den for sin psykologiske spenningsroman «En femte årstid».

Med denne opplistingen av priser, har vi fått med viktige bøker so vil bli husket for ettertiden. Men den er ikke nødvendigvis komplett. Romaner fra nye forfattere kan gå utenfor de etablerte kritikere og observatørers radar, og kanskje komme til sin rett på et senere tidspunkt.

Ellers i bokåret…

Det er gode romaner på tampen av året som ennå ikke har hatt mulighet til å bli med i kåringer. Vi kan nevne, blant mange andre, Lars Saabye Christensens «Byens spor» og Jan Kjærstads «Berge».

Men hva gjorde norsk litteraturs superstar, opphavet til debatten om virkelighetsliteratturen, den kritikerbejublede og kontroversielle Karl Ove Knausgård? Han tok sommerjobb på Nasjonalgalleriet for å sette opp Munch-utstilling. Det skrev han heldigvis også en bok om. Et essay med navnet «Så mye lengsel på så liten flate» ligger ute for salg i bokhandelen.

Hvilken bok mener du var den beste i 2017? Skriv en kommentar eller send oss et boktips.

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Gi beskjed om