5 kult-klassikere med jubileum i 2018

Frankensteins monster fyller rundt år i år. Ettersom han praktisk talt er udødelig er det ikke sikkert han bryr seg så mye om det. Det er ytterligere fire kult-klassikere det er grunn til å feire i 2018.

Frankensteins monster

En uværsnatt det herrens år 1816, i ei hytte ikke så langt fra Geneve i Sveits, pønsket den Unge Mary Shelley ut uhyret som skulle bli selve referansemonsteret i en vestlige populærlitteraturen. To år senere publiserte hun boka «Frankenstein, eller den moderne Prometheus, helt intetanende om hvilken suksess den senere skulle få.

Historien om dette uhyrlige vesenet, bygget opp av kroppsdeler fra lik funnet på kirkegården, et vesen uten fortid, uten minner og uten familie er overført til teater, fjernsyn, tegneserier og film inntil det uendelige. Som et resultat av dette er hovedpersonen blitt en av de fremste ikonene innen populærlitteraturen.

Blade Runner

Et annet av disse ikonene dukket opp 150 år senere i en roman med den suggererende tittelen «Drømmer androider om elektriske sauer?». Den var skrevet av Philip K. Dick, en amerikansk kultforfatter innen science fiction.

Hovedpersonen i boka het Rick Deckard. Hans profesjon var androide-jeger. To tiår senere ble han tolket av Harrison i Ford i filmatiseringen av Ridley Scott, da med navnet «Blade Runner». I Dicks roman befinner vi oss på jorda etter den endelige verdenskrigen. Verden som vi kjenner den har opphørt å eksistere etter at radioaktivt nedfall har forurenset alt. Dyster, mørk, men fremfor alt, kul!

En kult-bok
Boka som ble til filmen Blade Runner. «Do Androids Dream of Electric Sheep?» av Philip k. Dick.

Trainspotting

Ytterligere 25 år senere skapte den britiske forfatteren Irvine Welsh «Trainspotting» med de popkulturelle karakterene Mark Renton, Spud, Sick Boy, Tommy, Francis Begbie og Diane. Boka ble et referansepunkt for en hel generasjon. Den fortalte om en gruppe arbeiderklasseungdommer som fant resepten for lykke i narkotika, i første omgang heroin.

Regissøren Danny Boyle brakte historien til lerretet tre år etter med stor suksess. Dette traurige livet med doser av heroin, drikking på pub, punkmusikk og fotballtittting fikk sin fortsettelse i Trainspotting 2 som hadde premiere i fjor. Den inkluderer begivenheter Welsh har beskrevet i senere bøker som «Porno» og «Skagboys».

Little Women

Blant andre bøker som har jubileum i år finner vi «Småfrøkner» (Little Women) skrevet for 150 år siden av Louisa Alcott. Her følger vi fire jenter som vokser opp under den amerikanske borgerkrigen (1861-1865). Den første filmversjonen fikk vi allerede i 1917. En av de mest populære er filmen fra 1994, som teller Susan Sarandon, Winona Ryder, Kirsten Dunst og Claire Danes på rollelistene. Siste ut er en tv-serie med samme navn som vises på NRK i disse dager.

2001 en romodyssé

For femti år siden kom også science fiction –klassikeren «2001 en romodyssé». I likhet med de øvrige ble den via film-lerretet en klassiker og satte sitt preg på en hel generasjon.

Boka til Arthur Clarke handlet om en framtid hvor vi vil utforske verdensrommet og liv på andre planeter. En gruppe astronauter prøver å følge radiosignaler som blir mottatt av en underlig monolitt, oppdaget på månen. Mye tyder på at dette byggverket ble reist av en utenomjordisk sivilisasjon. Filmen ble laget av Stanley Kubrick, og hadde William Sylvester, Douglas Rain og Keir Dullea på rollelista.

Hvilken av disse bøkene eller filmatiseringene har gjort sterkest inntrykk på deg?

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Gi beskjed om