André Bjerke 100 år

Det er 100 år siden mesteren André Bjerke ble født.  Dette er derfor et jubileumsår og medfølgende vel fortjent oppmerksomhet.

I løpet av 2018 får vi nyutgivelser av hans mest kjente kriminalromaner, samle-cder med opplesninger av alle diktene hans og en splitter ny biografi skrevet av Per Normann Waage, Vi ser fram til alt.

Per Normann Waages biografi om dikteren André Bjerke. Boka kjøper du her.

Kriminalforfatteren Andre Bjerke

Hans roman «De dødes tjern» er blitt en moderne klassiker og en rettesnor for mange nyere krimforfattere. Boka som ble skrevet i 1942 havner alltid langt opp når tidenes beste norske kriminalroman med jevne mellomrom skal kåres. Den ble filmatisert i 1958, også med stor suksess. Bjerke spilte selv en av rollene, mens Henki Kolstad og Henny Moan tok seg av hovedrollene.

(Se den fulle filmen på Youtube – med spanske undertekster. Benytt sjansen nå).

Den følelsen han fremkaller i bøkene sine er først og fremst uhygge. I dag er det mange som kaller det psykologisk krim. Det er gåter som blir løst, men det ligger fortsatt igjen ubesvarte spørsmål. Bjerke kalte seg Bernard Borge når han skrev krim. Bernard Borge er også en karakter i bøkene.

I år nyutgis «De dødes tjern» sammen med «Døde menn går i land», en annen av Bjerkes kjente kriminalfortellinger.

Du kan kjøpe De dødes tjern her.

Dikteren André Bjerke

For mange er det ordkunstneren André Bjerke i verseform som foretrekkes. Diktene hans sprudler av fantasifull ordbruk, begreper som forvrenger og forvirrer, og ikke minst utrolige rim.

De egner seg  utmerket for opplesing i festlige lag. Ikke minst på grunn av den innbefattede humoren. Hvem glemmer farao i furua eller den handelsreisende Søren Sørpå som drev hor på kvinner nordpå?

Han maktet det meste innen diktets tradisjonelle form. «Et dikt som ikke har noen form, har heller ikke noe innhold» uttalte han.

Gjendikteren André Bjerke

Det måtte en ordsmed av Bjerkes kaliber til å gi norsk språkdrakt til mange av de store klassikerne, deriblant Shakespeare. For å formulere de treffende replikkene eller overføre versemålene, krevdes store dikteriske evner. Fantes ikke det rette ordet på norsk, fant Bjerke det opp.

Av de muntrere sakene han har gjendiktet er «My Fair Lady», en fortelling hvor språket var spesielt sentralt. Det dannede språket skulle konfronteres med det «vulgære». Vi kan røpe at riksmålsmannen Bjerke i særdeles stor grad behersket begge «målføre»,

Sjakkspilleren André Bjerke

I sin tid var André Bjerke sjakkspillets ansikt utad. Gjennom aviser, radio og fjernsyn drev han folkeopplysning og formidlet spilleglede. Framfor alt er det hans bok «Spillet i mitt liv» som utgjør hans arv til sjakkmiljøet. Av det sjakkspillende folket er dette en soleklar favoritt i bokhylla, og kanskje Norges beste som handler om akkurat dette.

Og man kan jo undre om det er en sammenheng mellom å spille sjakk og det å skrive gode kriminalromaner?

André Bjerke som student. Bilde fra Wikimedia Commons

Hva mer?

Med dette har vi bare beskrevet noen av de mange versjonene av André Bjerke. Vi har knapt kommet inn på skuespilleren, programlederen, riksmålsmannen og motstandsdikteren (herunder et vidunderlig dikt om henrettelsen av den danske dikterpresten Kai Munk).

Vel, det får bli en annen gang. Som Bjerke selv  skrev «Nu er det at min arbeidslyst forlater skrivebordet».

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Gi beskjed om