Bienes historie på topp i Tyskland

Lista over fjorårets mest solge bøker er allerede på plass i Tyskland. Og den lista toppes av «Bienes historie», skrevet av den norske forfatteren Maja Lunde.

På de norske listene ligger den samme boka, på topp på lista over mest solgte pocketbøker i 2017. Den ble første gang utgitt i 2015.

Det virker som både vi og tyskerne elsker bøker vi kan lære litt av, samtidig som vi underholdes. Den forrige norske boka som gikk til topps i Tyskland var «Sofies verden» av Jostein Gaarder». Den kan helst beskrives som en dramatisering av filosofiens historie i barnebokform.

De skremmende og uunnværlige biene

Lunde treffer kanskje tidsånden perfekt med sin bok om bier. Da vi var barn tenkte vi at verden hadde vært et bedre et sted uten disse summende, gule utyskene som stakk slik at det gjorde så utrolig vondt. I dag vet vi bedre.

Det er denne mulige framtiden «Bienes historie» forteller om. Boka beveger seg fra fortid, til samtid og framtid. Biene summer stadig mindre, og deres tilstedeværelse, eller mangel på den, utløser mellommenneskelige drama som fanger leseren. Men det er kanskje de faktiske kunnskapene om biene og trusselen mot deres (og vår) eksistens som sitter lengst igjen etter at du har lukket boka.

En sideeffekt av oppmerksomheten boka har fått, er en voksende interesse for birøkt i Norge. Lesende menn og kvinner føler etter å ha lest boka en intens trang til å ikle seg heldekkende klær og bevege seg inn et summende helvete.

I sin neste bok som kom høsten 2017 fortsatte Maja Lunde med å fortelle om en annen sørgelig dagsaktuell klimatrussel. Den handler om vann og tittelen er «Blå». Hun har planlagt i alt fire bøker som samlet skal utgjøre «en klimakvartett».

Maja Lunde bilde fra Aschehoug forlag

Maja Lunde er født i 1975. Hun er utdannet filmviter og før romandebuten om Bienes historie har hun skrevet barne- og ungdomsbøker. Hun har også medvirket til manus for tv-seriene «Side om side» og «Hjem». Du kan lese mer på forfatterens egen hjemmeside.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Gi beskjed om