Jørn Lier Horst med spenning for ungdom

CLUE-serien er krimsugne ungdommers favoritt under leselampen for tida. Den tolvte boka i serien, Triangelgåten, er levert fra Jørn Lier Horsts hånd. Det skulle vært den siste, men grunnet mysteriøse hendelser vil det, o skumle fryd, komme en trettende bok.

Gåtene i Skutebukta

Nok en gang skal det fredelige og idylliske Skutebukta hjemsøkes av en kriminalgåte. Vi kjenner teamet fra før, de fire medlemmene hvor den første bokstaven i hvert navn danner ordet c-l-u-e. Den siste bokstaven står for Egon, den kvikke hunden som alltid gjør sin del av jobben

Serien er i første omgang rettet mot lesere i alderen 10-14 år. Boktipset er litt enig med Horst i at det er spennende bøker som må til for å få ungdommen til å lese. Det er i en del kretser blitt en regel at ungdomsbøker skal tematisere problemer, skrive om vanskeligheter man kommer ut for i puberteten, smerten ved at foreldrene skal skilles og slikt.

Spenning er lik ung leselyst

Og helt oppriktig, mange ungdommer er ikke interessert i dette, Iallfall ikke når det er den første boka de skal lese. Da vil de ha spenning. Ettersom så mange pedagoger er spesielt bekymret for manglende leseinteresse hos guttene, er det her det må satses. Skal de se opp fra dataskjermen må de gis et alternativ som frister.

I gode, gamle dager, da alle leste mye mer og guttene nesten like mye som jentene, fantes det tilbud. Gyldendal publiserte hundrevis av titler under vignetten GGG, Gyldendals gode guttebøker. Utgaver av disse fantes i nær sagt ethvert hjem, bibliotekene og hos brukthandlere for resirkulering til neste generasjon. GGG-bøkene ble også lest av jenter som ikke fant tilfredsstillelse i motsatsen GGP, Gyldendals gode pikebøker.

Det foreløpig siste mysteriet som blir løst av gjengen i Skutebukta

Salgstallene for CLUE-serien taler for seg selv. Det samlede opplaget nærmer seg en halv million. Parallelt skriver Horst også på krimbøker for enda yngre barn i historiene om Detektivbyrå nr. 2.

NRK har dramatisert noe av stoffet til hørespill. Du kan høre det her,

Også i voksenverdenen går det bra for Jørn Lier Horst. Hans siste bok om politimannen William Wisting ble nummer to på salgstatistikkene for 2017, etter den uslåelige Jo Nesbø. Innspillingene av en ny tv-serie om den samme Wisting begynner nå i januar. Veteranen Sven Nordin skal spille tittelrollen,

Interessert i krim? Les mer her,

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Gi beskjed om