Kandidatene til p2-lytternes romanpris 2017

Spenningen stiger. På lørdag vil de seks utvalgte i leserjuryen krangle seg fram til fjoråret beste roman. Forfatterne sitter formodentlig foran sine respektive radioapparater og biter negler. Her er en presentasjon av de nominerte romanene.

Her kan du lese om tidligere vinnere av prisen.

Berge

Jan Kjærstads beste bok noensinne er det noen som sier. Det sier ikke så lite ettersom mannen tidligere har vunnet Nordisk råds litteraturpris,

Berge tar utgangspunktet i en terroraktig handling som etterlater en framtredende arbeiderpartipolitiker og hans familie døde på ei hytte. Fortellingen fortelles deretter fra tre vinkler; en journalist som ser muligheter i å utnytte historien, en tørrpinn (?) av en dommer som får saken i fanget og Berge selv, ekskjæresten til datteren som også ble drept i overfallet.

Byens spor

Lars Saabye Christensen har også vunnet Nordisk råds litteraturpris tidligere.

Hans Byens spor er den første i en planlagt triologi, Som så ofte hos Christensen handler det om etterkrigstidas Oslo, nærmere presist Frogner. Denne gangen starter beretningen i 1947. H r finner vi en liten gutt og hans familie. Vi skal selvfølgelige følge den lille guttens oppvekst  og hans noe spesielle utfordringer.

Utløsende i handlingsforløpet er moras arbeid i Fagerborg Røde Kors og en litt underlig skikkelse av en italiensk «flyktning» som spiller i pianobaren på Bristol.

Dette livet eller det neste

Demian Vitanza (halvt italiensk) har skrevet denne romanen basert på en rekke intervjuer han gjorde med en fremmedkriger  som sitter i et norsk fengsel.

VI følger hovedpersonen, en norskpakistaner gjennom oppveksten i en norsk småby, hans følelse av ikke å passe inn og en religiøs oppvåkning. Deretter drar han til Syria, kriger, kommer hjem igjen alvorlig skadet og blir dømt til fengsel.

Boken er et prosjekt i det å forstå motivene til de som reiser, men er ikke ment som et forsvarskrift.

Nord

Merethe Lindstrøm har skrevet en apokalyptisk-dystopisk roman.

Det foregår i en verden ikke så forskjellig fra vår, men utbombet, utplyndret og med lite håp for framtiden. Vi aner elementer av såvel andre verdenskrig som flyktningkrise og miljøkrise.

Den unge gutten, 17 år gammel, er på vei nordover. Hvorfor vet vi ikke, men det må være bedre der av en eller annen grunn. Til hjelp har han et kompass, samt ulike mennesker og dyr han treffer på underveis.

"Nord" av Merethe LIndsrøm
Vil Merethe LIndstrøm vinne p2-lytternes pokal?

Om dyr og syner

Tormod Haugland gjør som så mange andre forfatter i disse dager. Han skriver en roman om seg selv.

Den unge Tormod er odelsgutt og utsett til å overta farsgarden. Men etterhvert er det kunstner han vil bli. Først studerer han kunst, deretter begynner han på forfatterakademiet.

Dette er en bok om følelsen av å svikte sitt kall. Om ikke akkurat i religiøs forstand, så ganske nært innpå. Er Tormod en egoist? En upålitelig sviker? Noen har satt merkelappen kunstner-roman på den. Men det kan egentlig omhandle en hvilken som helst situasjon hvor en person ikke oppfyller de forventningene som stilles til ham eller henne.

Penelope er syk

Vi befinner oss også her i virkelighetens verden. Kona til forfatteren Ole Robert Sunde døde av kreft for litt over ett år siden.

Sunde skriver en hel roman om hvordan han går en tur ut for å kjøpe sushi til henne mens hun er syk, og kanskje ei pakke snus til seg selv.

Turen er kun 200 meter i Thereses gate i Oslo, men forfatteren fyller fortellingen med å beskrive alle sanseinntrykk han får underveis. Lyder, lukter, smaker og alt han ser. Innimellom tenker han på den syke kona.

Romanen er uten å skjule det tydelig modellert etter Homers Odysseen og James Joyces Ulysses


Dette var en altfor kort presentasjon av de ulike kandidatene.

Så,… hvem vinner??

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Gi beskjed om