Krimforfatteren Sue Grafton er død

Sue Grafton (1940-2017) var mest kjent for alfabetrelaterte mord. Det begynte med boka «A is for Alibi» i 1983 (Norsk tittel «A for alibi) og fortsatte videre. Hun var kommet  til «y» da hun døde.

I romjula gikk revolveren tom for ammunisjon. Morderens identitet var imidlertid kjent. I en alder av 77 år måtte Grafton gi tapt for kreften.

Det var tidlig gitt at hun skulle skrive kriminallitteratur, men det tok tid før hun fikk suksess. Hennes første romaner ble publisert på 1960-tallet uten nevneverdig oppmerksomhet. Hun viet seg derfor til å skrive for manus  for tv-skjermen de neste femten årene.

Alfabetserien

Så gjorde hun altså et nytt forsøk. Med utgangspunkt i sin nye heltinne, privatdetektiven Kinsey Millhone, og inspirasjon hentet fra det engelske alfabetet skapte hun en bokserie, Om Millhone har forfatteren sagt at det er hennes alter ego, Det er den hun kunne ha vært dersom hun ikke hadde giftet seg og stiftet familie,

Bøkene omhandler kriminalitet og umoral i den oppdiktede byen Santa Teresa som er lagt til California.  Denne har usedvanlig mange likheter med Graftons eget hjemsted Santa Barbara i den samme staten.

Men kort sagt ble det en suksess. Lesere over hele verden ventet gang på gang på hvilket mysterium den neste bokstaven i alfabetet skulle avdekke,

Bøkene i alfabetserien er oversatt til 26 språk. Vi kan tenke oss hvilke kvaler oversettere og forlag har når de skal velge hvilket ord bokstaven skal representere på sitt eget språk. «A is for Alibi» er jo greit, men hva med den neste; «B is for Burglar»?

Alfabetet slutter på Y

Den siste boka vi kan lese fra Sue Graftons hånd ble altså «Y is for Yesterday». Den planlagte «Z is for Zero» vil aldri komme til hyllene.

Datteren hennes uttaler at Grafton aldri ønsket en ghostwriter på serien. Hva familien angår, slutter alfabetet nå på Y.

Også de som venter på tv-serien eller filmen må belage seg på å vente. Grafton har aldri solgt rettighetene til filmatisering av bøkene sine. Hun sa at tiden som manusforfatter hadde kurert henne for et hvert behov for samarbeid med Hollywood. Så la hun til at hun ville hjemsøke sine etterkommere dersom de lot det skje.

Grafton på norsk

Sue Graftons bøker er i Norge utgitt av Tiden, norsk forlag, Den siste utgivelsen er foreløpig «W for walkover» (2015). Det vil si at det fortsatt gjenstår to bøker for norske lesere.

Sue Graftons siste roman. Hva blir den norske tittelen?

Andre opplysninger om Grafton

Hun har vunnet flere priser for bøkene sine. De mest prestisjetunger er  The Cartier Dagger fra The British Crime Writers Association hun fikk i 2008 for sitt livsverk, og  The Grand Master Award fra The Mystery Writers of America i 2009.

Du kan lese mer om forfatteren på Graftons offisielle hjemmeside.

Har du lest noen av bøkene i alfabetserien? Hva syntes du? Legg igjen en kommentar!

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Gi beskjed om