Lars Saabye Christensen (Foto Magus Stivi/Creative Commons)

Lars Saabye Christensen spiller en blues for Jimmy Nicol

Lars Saabye Christensen må forventes kjent av de fleste, fetert og prisvinnende forfatter som han er. Jimmy Nichol har du kanskje ikke hørt om?

Saabye Christensen skrev seg inn i en hel generasjon leseres hjerter med romanen «Beatles» som kom i 1984. De fleste har fulgt ham videre og enda flere har kommet til underveis.

Beatles satte også tonen for flere kommende Saabye-romaner som alle handler om oppvekst i hovedstaden og skrudde personligheter.

Saabye Christensens Oslo-romaner

Temaene i de fleste bøkene er forbausende like. De beveger seg gjennom etterkrigstidens Oslo mens tiårene snegler seg fram. Ofte er de nostalgiske i sin form i beskrivelsen av det gamle Oslo.

Det som gjør dem universelle er karakterene. De er alltid utstyrt med en eller annen defekt som gir dem utfordringer med å tilpasse seg i samfunnet. Det kan være en skallet gutt som i «Hermann», kortvoksthet som «Barney» i Halvbroren eller du kan være usedvanlig høy som Jokum Jokumsen i «Magnet». Christensen vant Brageprisen for beste norske skjønnlitterære roman for begge de to siste. For «Halvbroren slo han likegodt til med Nordisk Råds litteraturpris i samme slengen.

Dertil kommer den melankolske humoren som er til stede i alle bøkene. Du må ha en snev av humoristisk sans når du leser dem. Hver liten setning i Saabye Christensens romaner kan ha skjult betydning som vil kalle på et smil.

Briskebyveien 1964. Her kan en av de mange hovedpersonene i Lars Saabye Christensens romaner ha passert. Foto: Lise Skabo Hove

Poet, manusforfatter og musikant

Men Saabye Christensen er en litterær tusenkunstner som gjør mer enn bare å skrive romaner. Hans produksjon inneholder et stort utvalg av noveller, dikt og filmmanus. Flere av bøkene er filmet eller dramatisert for fjernsyn.

Diktene handler om hverdagslige ting og allmenne problemer, Det er i stor grad vemod skildret med humor. Diktet «Hvor er det blitt av alle gutta» har fått kultstatus i mange miljøer.

Versene til Saabye Christensen har en fin rytme som gjør dem egnet til opplesning akkompagnert av bluesmusikk. Forfatteren er derfor også en artist som reiser rundt på opplesningturneer med eget orkester. Han har vært med på å utgi flere cd-er med materiale fra disse.

Hvem var Jimmy Nicol?

Dette bringer oss altså fram til hans neste utgivelse; et langdikt med tittelen «En blues for Jimmy Nichol». Den kom i februar.

Jimmy Nicol- Et langdikt om Beatles-vikaren. Kjøp boka hos Tanum her.

 

Jimmy Nichol var vikar for RIngo Starr på en Beatles-konsert i København i 1964. Det ble imidlertid med den ene konserten for Jimmy. Han ble aldri en suksess hverken før eller siden. Det  var den ene gangen i livet han kunne føle glansen. Å spille trommer for Beatles var det verste som kunne hendt ham, uttalte han senere. Resten av livet kunne han tenke tilbake på dette. Dette var Saabyes mann.  Det kalte på et bluesdikt

Boka er illustrert med pressefotografen Johan Bruns bilder fra konserten.

Mer fra Lars Saabye Christensen i 2018

I 2018 kommer også andre del av Saabye Christensens påtenkte triologi, som selvfølgelig handler om etterkrigs-Oslo. Den første boka som kom 2017 og het «Byens spor». Som alle Saabye-bøker fikk den utmerkede kritikker. Den er også nominert til p2-lytternes romanpris. Vinneren her kåres i slutten av januar. Boktipset ser for øvrig med stor spenning fram til denne.

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Gi beskjed om