Ole Robert Sunde vinner p2-lytternes romanpris

«Penelope er syk» av Ole Robert Sunde ble kåret til fjorårets beste roman på direkte radio i dag.

Konkurransen sto mellom denneromanen og Tormod Hauglands «Om dyr og syn» i den avgjørende avstemningen. Førstnevnte endte opp med 22 poeng mot 21 poeng til Hauglands bok.

Penelope er syk

Når det gjelder Sundes forfatterskap, har bøkene hans alltid fått gode kritikker men aldri blitt folkelesning. Med lange setninger, uten punktum, distraksjoner og filosofiske betraktinger har han vært vanskelig tilgjengelig.

Penelope er syk er uten tvil den mest lettleste boka han har har skrevet. Foranledet av sin kones sykdom og død har forfatteren skrevet denne boka hvor han bare går ut en liten ærend fra sin leilighet i Thereses gate i Oslo. Han prøver å distansere tankene fra hun som sitter igjen i leiligheten og snart skal dø, men greier det bare stykkevis.

Boka ble omtalt gjennomgående i positive ordelag fra alle de seks jurymedlemmene. Særlig var det sanseligheten som ble trukket fram. Hvordan han observerer hver minste detalj, også ved bruk av betydelig verbal humor til tross for det tunge bakteppet.

Den ble ikke funnet for «tung» til tross for enkelte lange setninger, men det ble fremhevet at den kanskje passet best for godt beleste lesere. Det er mange referanser til klassisk litteratur i teksten, som til Homers Odysseen og Joyces Ulysses. Disse vil nok ha mest verdi for særlig litteraturinteresserte.

Kjøp Penelope er syk her

Om dyr og syn ble nummer 2

Det var kanskje en overraskelse at romanen som fulgte Sunde nesten til målstreken var Hauglands «Om syn og segn». Denne selvbiografiske romanen med kulturkonflikter mellom et gårdbrukersamfunn og de muligheter som oppstår i moderne tid, klarte også å fengsle juryen.

Det ble nevnt som en kuriositet at de mannlige deltakerne i juryen holdt på Hauglands bok, mens kvinnene stemte opp Sunde.

Kjærstad og Saabye Christensen nådde ikke opp

Andre overraskelser var at Jan Kjærstads kritikerroste bok «Berge ble slått ut før finalen, Noen av deltakerne fant den for skjematisk, og de hadde vanskeligheter med å tro på noen av rollefigurene.

Heller ikke Lars Saabye Christensens «Byens spor» klarte seg så bra. Forfatterens bruk av autentiske referater fra Fagerborg Røde kors på 50-tallet ble brukt mot ham. Det ble sagt at de var overveiende uinteressante og ikke tilførte romanen så mye. Enkelte av medlemmene hevdet at det var i overkant mye «heimstaddiktning» fra Oslo Vest.

Dermed har begge de to feterte forfatterne og vinnerne av Nordisk råds litteraturpris tilgode å vinne p2-lytternes romanpris.

Les om tidligere vinnere av prisen her.

Prisutdeling og intervju med Sunde skjer på Asker bibliotek i morgen lørdag 28. januar.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Gi beskjed om