Boktips: Snorre Sel

Det er morsomt å se på fjorårets salgslister og erkjenne at barnebøkene klarer seg bra. Det betyr både at barn fortsatt leser (eller blir lest for) og at det fortsatt skapes litteratur for barn.

På den annen side er den beste barnelitteraturen fortsatt vernet for tiden tann. Herunder er historien om en liten sel boende i ishavet

Den vakre innledningen lyder slik:

Det var en gang en liten sel som het Snorre. Han bodde langt i nord i ishavet der nordlyset danser om nettene. Snorre var like snill som polarnatten er lang. Og moren hans var svært glad i ham.

I det ytre handler det altså om lille Snorre Sel som beveger seg utenfor komfortsonen sin og konfronteres med såvel den digre isbjørnen Brummelabb, som den glupske spekkhoggeren Glefs. Som seg hør og bør blir rovdyrene snytt for sitt forventende måltid med selspekk, og må attåt lide for at de følger sine rovdyrinstinkter.

Forbudt av nazistene

Men noen leste dette som en skjult allegori om norsk motstandskamp mot den tyske okkupasjonsmakten. Derfor ble boka stoppet.

Og de hadde helt rett. Selv om det tok litt tid før de innså det. Boka fikk til og med gode kritikker i en NS-avis. Lille Snorre er vårt lille land, symbolisert av isflaket han hviler på i den første tegningen. Bjørnen Brummelabb er Sovjetunionen og spekkhoggeren Glefs er selvfølgelig Tyskland. Dertil kommer det par irriterende måker som mest er å sammenlikne med NS-medløperne under okkupasjonstiden.

Om Fridtjof Sælen

Fridtjof Sælen het den unge mannen som tegnet og fortalte historien om Snorre Sel. Han utmerket seg også på andre måter i kampen mot okkupasjonsmakten som regionalleder i Milorg. I 1944 flyktet han til London.

Tegningene i historien er ganske så Disney-inspirert. Det er en profesjonell strek og klare farger.

Etter krigen fortsatt Fridtjof Sælen som forfatter, tegner og reklamemann. Det ble ytterligere tre barnebøker fra hans hånd, men det kunne gjerne vært flere. Han er også kjent for å ha skrevet ei bok om Shetlands-Larsen.

Boka kommer stadig i nye opplag. Du kan også lese originalen i Nasjonalbibliotekets databaser. Velg 1941-utgaven for de originale Sælen-tegningene. Det finnes senere utgaver av andre tegnere.

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Gi beskjed om