Hans Børli 100 år

Hans Børli 100 år. Tenk at det er så lenge siden denne skogens dikter framfor noen ble født.  Han var mannen som håndterte pennen like godt som han var flink med skogredskapene. Hans selvbiografiske fortelling som ble utgitt i 1988 het da også «Med øks og lyre».  Jubileet skal selvfølgelig markeres.

Et liv i skogen

Dikteren ble født skogen ikke langt fra svenskegrensa. Her ble han boende og det skulle prege livet hans på mange vis. Fra husmannsplassen langt fra folk og fe vokste det fram både en skogsarbeider og en poet, i samme skikkelse.

Livet er en dårlig roman fra en stor dikter.

Han var med i kamper under annen verdenskrig. Han ble tatt og sendt hjem hvor han jobbet som lærer og skogarbeider resten av krigen. Han virket også som grenselos for nordmenn som ville flykte over til Sverige.

Etter krigen fortsatte han livet i skogen. Til tross for suksess med skriveriene sine, forlot han ikke dette arbeidet før helsa påbød ham det.

Diktene

Som dikter forbindes han særlig med minnediktet om Louis Armstrong og strofene i diktet «Der skulle vi ha vøri Kal».

Gamle, milde Satchmo –
ansikt som hjulspor på sletten,
som muld og morild.

Sår på leppene.
Blod på munnstykket av messing. Alltid
raser solstormen
i dine lungers kløftede tre. Alltid
flyr en ravn på duevinger
fra din søndersungne strupe.

Første gangen han fikk noe på trykk var en fortelling i lokalavisa da han var 14 år gammel.

Senere en gang kom han inn døra til redaktør og dikter Rolf Jacobsen i Hamar Arbeiderblad med en bunke dikt under armen. Gode råd fikk han og inspirasjon til å skrive videre.

Den første diktsamlinga kom i 1945 og bar navnet «Tyrielden». Deretter fulgte flere samlinger som inneholder mange av våre mest folkekjære dikt. Han satte ord på det mange av oss føler i samvær med naturen.

Ei regnvåt kråke på skigarn

er bedre enn ti engler i Himmerike

Da skogsarbeidet ble modernisert og Hans Børli måtte bytte ut øksa med motorsag, skjedde det også noe med diktene hans. De ble mer modernistiske og mindre formfullendte. Med motorstøyen ble han ikke lenger like inspirert av naturens stillhet, og begynte å skrive om dypere spørsmål i tilværelsen.

Hans Børlis beste dikt

Kjøp boka hos Tanum

Han ble også anerkjent i litterære kretser. Det førte til at han fikk kritikerprisen i 1970 og ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris i 1972.

På sine eldre dager ble han syk. Han måtte derfor slutte å arbeide i skogen, og diktene ble mer vemodige. Det var sørgelige, livstrette dikt, men de kunne også  formidle  tanker og livsvisdom sanket i Hedmarkens skoger.

Å flytt deg nærmere inntil meg

her på kjøkkentrammen!

Den er så svinnende kort den stund

vi mennesker har sammen

100-års-jubileet

For egen del må du gjerne bestille noen av Børlis diktsamlinger og lage din egen jubileumsfeiring. Ellers er det mange arrangementer, spesielt hvis du bor i dikterens hjemkommune Eidskog eller i Hedmark fylke.

Den største begivenheten blir en festforestilling på Det Norske Teatret i Oslo i desember. Endelig dato og program er foreløpig ikke fastsatt. Vi håper å komme tilbake til det også her på Boktipset.

Mer om arrangementene kan du lese på Hans Børli-selskapets  sider.

Hans Børli 100 år. Hvem skulle trodd det?

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Gi beskjed om