Hjernetrening med Kaja Nordengen

Hjerneforsker Kaja Nordengen er aktuell med sin andre bok om hjernen vår. Etter suksessen med «Hjernen er stjernen» fra 2014 , kommer nå «Hjernetrening. Slik holder du hjernen i form». Og den gikk rett inn på bestselgertoppen for sakprosa denne uka.

Hjernetrening

Med sin doktorgrad i hjerne er Kaja Nordengen den rette til å forklare oss hvordan dette vidunderlige maskineriet fingerer.

Det er selvfølgelig ikke nok bare å vite. Men Nordengen er også en fantastisk formidler. Framstillingen er blottet for fremmedord (selv om Nordengen sikkert ville mene det er god hjernetrening å finne ut hva de betyr), men fokusert på situasjoner og øvelser.

Sett opp ditt eget hjernetreningsprogram med Kaja Nordengens bok

Kjøp boka her

Folk under utdanning får sikkert brynt hjernen sin ganske trutt, men vanskeligere er det kanskje for de litt eldre. De har ofte stivnet litt i sine bestemte mønstre. Hjernetrening kan nemlig forsere senilitet og alvorlige hjernesykdommer.

Boka har selvfølgelig sitt eget hjernetreningsprogram du kan gjennomføre over 30 dager. Det er slett ikke ulikt et fysisk treningsprogram. Kontinuitet er et nøkkelord.

Hjernetrening er selvfølgelig alle typer logiske oppgaver, som sudoku, kryssord, iq-tester og sjakk. Hans Olav Lahlum har bidratt med et eget kapittel om det edle spillet.

Men fremfor alt gjelder det å utfordre hjernen med noe den ikke er vant til. Det kan være å lære et nytt språk, spille et instrument, en dans eller bare det å kjøre en annen vei hjem enn den du er vant til. Nordengen beskriver seg selv som en veldig dårlig sjåfør. Derfor går hun aldri glipp av en mulighet til å lukeparkere. Ettersom dette er noe hjernen hennes virkelig strever med, får den seg også ei skikkelig treningsøkt.

Hjernen er stjernen

«En tankevekkende bok» skriver Hans Olav Lahlum på omslaget. Det er den så men.

Her forteller Nordengen om alt det hjernen er ansvarlig for å hjelpe deg med og hvordan den i mange tilfeller lurer deg. Og det er mye oftere enn du tror.

Før trodde folk at bevisstheten satt i hjertet. De tok altså feil. Det er hjernen som er stjernen,

Kjøp boka her

Vi snakker om hukommelse,orienteringsevne, motorikk, følelsliv og selvfølgelig det vi ellers forstår med intelligens. Vi kommer også inn på mer delikate ting som sosiale egenskaper (også kalt EQ), multitasking (kan du gjøre flere ting på en gang og blir du egentlig mer effektiv av det? ) og avhengighet (om det er rusmidler eller sjokolade)

I tillegg til å tenke som mennesker, består hjernen også av gammelt arvegods fra reptiltiden. Trenger vi egentlig det? Ja, svarer Nordengen og forklarer hvorfor.

Flere som er opptatt av hjernen

Bøker om hjernen og hvordan den kan forbedres er selvfølgelig ikke nytt stoff. Tony Buzans bøker om hukommelsessystemer var store bestselgere på 1970 og 1980-tallet. Nrks serie om vår fantastiske hjerne fra 1980 ligger fremdeles ute på nett.

Ekteparet Mosers nobelpris i medisin for akkurat forskning på hjernen har selvfølgelig også bidratt enormt til interessen her i Norge. Derav brakte Nordengens populariserte versjoner hjernen ned til folket.

Hva tenker du?

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Gi beskjed om