Ingvar Ambjørnsen tilbake med Elling

«Elling» er fortsatt den mest kraftfulle figuren i Ingvar Ambjørnsens mangslungne forfatterskap. Det er derfor ikke så veldig overraskende at han dukker opp nå etter tjue års fravær. Men kanskje litt måten han gjorde det på. Han er nemlig blitt blogger med Ambjørnsen som medium på siden Forlagsliv.

Hvem er Elling og Kjell-Bjarne?

Elling-serien besto av fire bøker utgitt på 1990-tallet. Ambjørnsen var fra tidligere en godt anerkjent forfatter, men med denne traff han virkelig blinken. Kritikerne jublet og folket trykket Elling-karakteren til sitt bryst. Forfatteren fikk Brageprisen for årets beste skjønnlitterære bok for den andre boka i serien, og Elling ble både teater og film.

For de som ennå ikke er kjent med Elling, er han en mann uten de altfor store nådegavene i livet. Intellektet er det for så vidt ikke noe i veien med, bortsett fra at et kan være litt skrudd. Det vesentligste handikappet hans er folkeskyhet. Hans frykt for mennesker medfører et rikt indre liv og en del pussige forestillinger.

Når Ambjørnsen tvinger ham ut i verden, kommer han i kontakt med mennesker som både påvirker hans eget og deres levesett. Forfatteren er en sann mester i å dramatisere disse situasjonene.

En viktig figur i Ellings liv er Kjell Bjarne. Kjell Bjarne er stor og dum, og mest interessert i damer uten videre hell. Elling forbarmer seg over ham og prøver å hjelpe. Det blir imidlertid ofte til at det er Kjell Bjarne som hjelper Elling.

Og de to vennene er altså vidunderlig gestaltet av EPer Christian Ellefsen og Sven Nordin på det store lerretet.

Bloggeren Elling

Elling har sin særskilte stemme. i bøkene kommer de fram i form av underlige tankerekker, i filmene er de lange monologer, ikke så ulik en blogg hvor man kan fremme dine synspunkter om alt og alle, som hummer og kanari.

Derav fødtes Elling-bloggen. Nye friske betraktninger fra Ellings vridde intellekt strømmer ut fra dette nyfunne mediet. Slutt er det med surkålspoesi. ( I en av bøkene går Elling rundt på supermarkedet og lurer inn lapper med egne dikt i surkålspakkene. Det er da han blir kjent som surkålspoeten).

Elling kommer snart til et sted nær deg

Såpass bra ble det at Ambjørnsen dro ut på turne med disse og eldre tekster. Første mars kommer den på Oslo Nye.

Ellers er følgende booket for våren 2018:

2. mai – Bergen – Madam Felle
3. mai – Voss – Kulturhus
4. mai – Odda – Sentralbadets Litteraturhus
5. mai – Stord – Bakeriet Frugård
6. mai – Haugesund – Festiviteten
7. mai – Zzzzzzzzz
8. mai – Stavanger – Kulturhuset

Før øvrig kan han følges på facebook-siden Elling-nytt.

Om Ingvar Ambjørnsen øvrige meritter

I dag bor han i Hamburg. Men han vokste opp i en liten by i Vestfold som ble altfor liten for ham.

De første bøkene handlet dag også om freakere som kom fra liknende forhold. Blant dem er suksessromanen Hvite niggere og Den store revejakta (filmatisert).

I 1990 vant han Rivertonprisen for kriminalromanen «Den mekaniske kvinnen».

Så kom Pelle og proffen-bøkene. Pelle med freakerforeldrene er egentlig en straiting, men det forhindrer ikke at han hele tida kommer uti trøbbel og gåter som må løses. Sosial problematikk og ungdom med atferdsvansker er bi-problemer som tas opp i bøkene. «Døden på Oslo S» var den første av bøkene som filmatisert i 1990.

Fremover vil Ambjørnsen altså fortsette med Elling-turneer, og ellers er han antakelig å finne på stampuben sin i Hamburg. Det vil nok komme en ny Elling-bok også etterhvert.

Foruten flere tekster om Elling skriver han sine Eppendorf-notater som er gratis lesing på nettsiden Forlagsliv,

Dette er bøkene i Elling-serien (foreløpig):

Utsikt til paradiset (1993)

Fugledansen (1995)

Brødre i blodet (1996)

Elsk meg i morgen (1999)

(Hovedbilde By Jarum/Wikimedia Commons)

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Gi beskjed om