Napoli- der Elena Ferrantes historier utspiller seg

Kvelande kjærleik av Elena Ferrante

«Kvelande kjærleik» heter den siste boka av Elena Ferrante på norsk, men den var den første hun skrev.  Debutboka fra 1992 er igjen tilgjengelig på norsk.

Elsket av lesere og hyllet a v kritikere, hva mer kan en forfatter ønske seg seg? Men det er ingen som vet hvem hun (eller han) er.

Ferrantes debutroman

Egentlig kom denne boka allerede i 1994 med tittelen «Hjemreise», men det var før Ferrante ble et stort navn. Det var med den såkalte Napolikvartetten ti år senere det virkelig tok av for Elena Ferrante. Det er bokserien som begynner med tittelen «Min briljante venninne».

Nyoversettelse til nynorsk, slik vi har blitt vant til å lese Ferrante, var imidlertid på sin plass. Oversetteren Kristin Sørsdal har da også fått svært gode skussmål for det hun har gjort.

I «Kvelande kjærleik» tas vi med nok en gang til Napoli. Den italienske byen som slett ikke er turistenes førstevalg, men som vi har lært så godt å kjenne gjennom Ferrantes bøker.

Den bortkomne datteren tvinges hjem til byen fra Roma der hun har sitt virke og sitt liv. Moren er død, og i forbindelse med begravelsen og dødsfallformaliteter konfronteres datteren med sin fortid og lærer nye sider ved sin avdøde mor å kjenne. Skygger fra fortiden viser seg i nye lys.

Så er det også noe gåtefullt ved måten mora ble funnet død på, kun ikledd et kostbart undertøy som hun slett ikke var forbundet med. Hva er det som ligger bak, og er det utenforliggende faktorer som har forårsaket hennes død? Det er spørsmål vi kanskje vil få svar på i boka.

Kvelande kjærleik av Elena Ferrante
En moderne italiensk klassiker

Kjøp boka her

Napolikvartetten

Napolikvartetten består av fire bøker om  liv og oppvekst i Napoli. Vi følger hovedpersonen Elena, hennes briljante venninne Lila og ellers et stort persongalleri et forgangent Napoli, fra 1960-tallet og framover. Vi befinner oss i den fattige bydelen. Familienes økonomi, spørsmålet om videre skolegang og det å skaffe inntekter til familien står sentralt. Noen klarer å komme seg opp med mafialiknende metoder.

Kan Lila motstå tilnærmelsene fra den brutale slaktersønnen og hans mektige familie som kjøper opp andre virksomheter i fattigkvarteret? Og hva med Elena og den ustabile dikteren hun nettopp har falt for? Dette er tematikk som videreføres i fire bøker og har gjort at Elena Ferrante diskuteres i forbindelse med utdelingen av Nobelprisen i litteratur.

Hvem er Elena Ferrante?

Det er et ukjent kapittel. Iallfall for offentligheten. Kvinnen, eventuelt mannen, bak dette pseudonymet har til nå valgt å ikke stå fram med sin identitet. Og når hun først er blitt så kjent, er det et markedsføringsmessig godt trekk. Iallfall elsker pressen å skrive om det.

I det store og hele trives forfattere godt med oppmerksomhet, men noen finnes det jo som ikke gjør det. Best kjent er kanskje B. Traven, hvorved B var ukjent. Flere er det som etter sin berømthet har valgt å forsvinne. Blant dem har vi mannen bak «The Catcher in the Rye», J.D. Salinger, og vår egen Agnar Mykle som valgte å trekke seg tilbake til sin egen hule etter alt for mye overeksponering av bøkene og sin person.

Men heldigvis fortsetter det å komme nye bøker fra Ferrantes hånd.

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Gi beskjed om