Mammutsalget 2018 -5 anbefalte sakprosa-bøker

Det er ikke bare romaner og dikt på årets mammutsalg. Det er også mye kunnskap til nedsatt pris. Sakprosa får en stadig høyere stjerne her i landet. Det legges stadig større vekt på formidling og litterære virkemidler blant mennesker som har viten de vil dele.

Vi her her innskrenket oss til fem anbefalinger fra Mammutsalget 2018, og vet vi kan kritiseres for utvalget. Det er fritt fram å gjøre det i kommentarfeltet under.

Simon Seebag Montefiore: Dynastiet Romanov

Romanovene var den russiske tsarfamlien som styrte gigantlandet i flere hundre år, inntil den russiske revolusjonen satte en stopper for det,

Historieinteresserte har etterhvert god innsikt i de europeiske kongehusenes historie. Særlig det engelske kongehuset har lenge vært skildret med intensitet av London-korrespondenten Richard Hermann.

Men ingen av dem overgår det store broderlandet i øst når det gjelder interne intriger, skandaler og finurlige konspirasjoner. Og hvordan var det mulig med datidens kommunikasjonsformer å kontrollere et rike som omfattet en sjettedel av jordas fastland?

Simon Seebag Montefiore har tidligere gitt oss innsikt i alt som skjedde i kulissene i Stalins dager gjennom to tykke biografiske bøker, Denne gangen er det altså «den røde tsarens» forgjengere som står for tur.

Kaja Nordengen: Hjernen er stjernen

Dette er boka som tar hjernen på alvor. Du føres inn i hjernegrøtens ulike bestandeler, hukommelsesenteret, områdene for logisk tenking og kreativitet, og til sist reptilhjernen. Hva vi bruker den til, får du nesten kjøpe boka for å få vite.

Alt er krydret med anekdoter og lettfattelige eksempler, fra de siklende hundene til Fred Flints bil.

Nordengen er hjerneforsker. I kjølvannet av ekteparet Mosers nobelpris i medisin på akkurat dette feltet, bringer hun hjerneføden ut til folket i denne populariserte framstillingen. Oppfølgeren «Hjernetrening» ligger for tiden ute på det ordinære full-prismarkedet.

Les mer om Kaja Nordengens hjernebøker her.

Åsne Seierstad: To søstre

Åsne Seierstad finner de gode historiene gang på gang. Denne innkasserte hun Brageprisen for.

Det er skrevet en del om radikalisering av unge muslimer som velger å reise til Syria for å krige for IS. Her følger vi i fotsporene til to unge jenter som tar den veien. Det var familien selv som tok kontakt med Seierstad.

Fortellingen beskriver hva som skjedde i forkant og prøver å forstå valgene som ble gjort. Kunne det fått et annet utfall enn det det gjorde?

Også en annen av Seierstads dokumentarer ligger ute på Mammutsalget. «En av oss» er historien til mora til gjerningsmannen som utførte drapene 21. juli 2011.

Per Egil Hegge: Den norske folkesjela.

«Den norske folkesjela» tar for seg ord og uttrykk som er egne for oss nordmenn og, om ikke uoversettelige, iallfall vanskelig å forklare for andre folkeslag. Fra boka kan det nevnes i fleng; vinmonopolet, matpakkekjører, naver, påskefjellet, dugnad og en del flere.

De som har lest Per Egil Hegges språkspalte i Aftenposten vet at de kan vente seg humoristiske vinklinger,  intelligente observasjoner og språklige underfundigheter.

Hans faste lesere ble knust da mannen av helsemessige grunner måtte si fra seg denne spalta tidligere i år, etter å ha drevet den som pensjonist i nærmere en mannsalder. I sitt vanlige yrkesliv, før han gjorde karriere som språkmann, var Hegge en profilert journalist, Russland-ekspert, korrespondent og redaktør med en rekke bøker bak seg.

Frank Aarebrot og Olav Gorvik: USA på 200 sider

Her får du den grunnkunnskapen du må ha om historien til det store landet i vest. Ettersom så mye av såvel popkulturen som den seriøse litteraturen kommer herfra, er det greit å ha litt forutsetninger for å forstå det.

Forelesningene til nylig avdøde professor Aarebrot ble beskrevet som en fest av de studentene som hadde vært på dem. Tre av dem ble også direktesendt på fjernsyn. Flere var planlagt.

Ett av dem var altså USA på 227 minutter som ble holdt i anledning presidentvalget, hvor altså hele presidentrekken ble ramset opp. Dette er bokversjonen.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Gi beskjed om