Mammutsalget 2018 -5 skjønnlitterære anbefalinger

Boktipset har fått mammutkatalogen for 2018 i hende. Her er det bare å putte småpenger på sparebøssen for å tømme den på åpningsdagen. Slik sikres lektyre for såvel påsken som sommerferien.

12. februar er den store dagen. Legg deg i telt utenfor din lokale bokhandel for å sikre deg dine favoritter i det de åpner. Eventuelt vær så smart at du forhåndsbestiller (se lenger ned).

Her kommer fem tips fra Boktipset til gode romaner som kan kjøpes til redusert pris på Mammutsalget.

Arv og miljø

Har du ennå ikke lest Vigdis Hjorts allerede sagnomsuste og prisbelønte fortelling som inkluderer hennes nærmeste familie, på en måte de slett ikke setter pris på, har du muligheten her.

Temaet er selvsagt dypt alvorlig. Snakker vi om seksuelle overgrep mot et barn? Romanens jeg kommer til erindring om at hun har vært utsatt for det av sin egen far da hun var en liten pike. Familien tror henne ikke. Disse konfliktlinjene skildres over flere år til vi kommer fram til farens begravelse.

Nei og atter nei

Hadde det vært en pris for morsomme romaner, vil denne boka vært en soleklar kandidat. Høyst gjenkjennelige situasjoner blir formidlet på en måte som får oss til å le godt og lenge.

Nina Lykke har tatt villafamilien med nesten voksne barn i huset på kornet. Hovedpersonen Ingrid er på defensiven. Barna er i ferd med å ta over kontrollen hjemme og ektemannen utsettes for muligheter og fristelser på annet hold. Ingrid må ta seg sammen og gå til motangrep.

Du er så lys

Tore Renberg tok med denne boka en pause fra sin mørke humor og actionpregede sekvenser i bøkene om Hillevåg-gjengen.

Du er så lys er også en mørk bok. Men blottet for humor. I stedet hviler det en skummel uhygge over det hele. Det er den nye naboen som er årsak til det. Med sitt vesen tar han alle med storm, men det er dette noe som ikke stemmer.

Hvorfor ble han med hovedpersonen på fotballtur til England, når han overhodet ikke er interessert i fotball? Og var det lurt å la familiens sønn bli med ham på hyttetur?

For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges

Her er det tid for humor igjen. Kyrre Andreassens elektriker med ryggprolaps vet og kan alt, men får det likevel ikke til.

Hva kan forøvrig en dyktig, men ikke fungerende, elektriker brukes til? Hvis han ikke finner det ut selv, kan Nav hjelpe ham med det. Men det blir ikke udelt til begge parters tilfredsstillelse,

Han ender imidlertid opp med å undervise utlendinger i norsk. Det er for øvrig et godt marked for svart arbeidskraft.

Om våren

Har du lest Karl Ove Knausgårds «Min kamp»-serie, er dette den frittstående fortsettelsen. Den er godt kamuflert som det tredje bindet i Årstidskvartetten som opprinnelig var utbasunert som essay- samlinger og betraktninger til hans nyfødte datter.

Kanskje merkelappen «essay» har gjort at boka ikke har fått stor nok oppmerksomhet. Kritikken var gjennomgående svært god, og noen framholdt den til og med som en av Knausgårds beste

Også den siste boka i Årstidskvartetten, «Om sommeren», ligger ute på årets Mammutsalg.

Er du uenig og vil gjerne arrestere oss for forbigåelser i vårt utvalg av anbefalte romaner til Mammutsalget? Det har du mulighet til i kommentarfeltet under.

Her kan du se katalogen og eventuelt forhåndsbestille bøker.

Boktipset vil etterhvert komme med flere Mammut-anbefalinger. Følg med!

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Gi beskjed om