Mammutsalget 2018 – 5 utenlandske anbefalinger

Blant de mange deilige, nedsatte bøkene på årets mammutsalg finner vi flere internasjonale stjerneskudd. Her har vi plukket ut noen spesielle favoritter.

Elene Ferrante:  Mi briljante venninne

Har du ennå ikke lest bøkene til den gåtefulle Elena Ferrante, bør du gripe sjansen. Den første boka i Napolikvartetten «Mi briljante venninne» ligger ute for salg. Hvis du alltid har lurt på hvordan det er å vokse opp i fattigkvarteret i Napoli på 1960-talllet bør du slå til nå. Denne boka er kanskje den som står i fare for først å bli utsolgt på Mammutsalget.

Ettersom du ganske sikkert vil bli hektet, bør du samtidig kjøpe de øvrige titlene til Elena Ferrante som er lagt ut.

Kim Leine: De søvnløse

Danske (men han er født og oppvokst i Norge) Kim Leine vant Nordisk råds litteraturpris for få år siden. Hans skildringer av prester, handelsfolk og urfolk på Grønnland på starten av 1800-tallet traff et bredt og kritisk publikum.  Også i denne boka tar Leine oss med til Grønland. Denne gangen litt lenger fram i tid, nemlig til 2025.

Det er krig i Europa, men oppe i det ytterste nord går livet mest mulig som vanlig. Tittelen «De søvnløse» spiller selvfølgelig også på at sola aldri går ned på denne breddegraden, men det er mer enn det.

Haruki Murakami: Menn uten kvinner

Haruki Murakami er en het kandidat til Nobelprisen i litteratur, og det er alltid en glede å finne ei ny bok av ham. Som det står i anmelderutdraget på forsiden av denne boka. «Det er fysisk umulig for Murakami å skrive dårlig».

I denne novellesamlingen handler det altså om menn. At de er «uten kvinner» betyr selvfølgelig ikke at det ikke finnes gode kvinneroller her (slik vi ville sagt det hvis vi hadde snakket om film), Som så ofte i Murakamis fortellinger begynner novellene i det hverdagslige, før vi glir over i det uventede, det noen ganger spektakulære og andre ganger utrolige.

Elisabeth Strout: Olive Kitteridge

Olive Kitteridge. er den gamle pensjonerte lærerinnen på det lille stedet i Maine. Hun kjenner alle og hun har undervist de fleste av dem her. Ut fra dette spinnes det ulike historier. Noen ganger er Olive den utløsende faktoren, andre ganger kun en observatør.

Forfatteren Elisabeth Strout vant Pulitzerprisen i 2006 for disse historiene.

Sofi Oksanen: Norma

Sofi Oksanen er den andre vinneren av Nordisk råds litteraturpris (2010) i katalogen for årets mammutsalg. Hun er betegnet som Finlands litterære rockestjerne. Siden debuten med «Stalins kyr» i 2003 har hun hatt et trofast og stabilt publikum i Norge.

I denne romanen tar hun oss med til en forgjeldet frisørsalong i Helsinki. Gjelden er springbrettet til å bringe oss inn i en verden med kyniske forretningsmenn, spekulasjon i menneskehår og handel med ufødte barn. Det blir en thriller hvor den tilbaketrukne og neddopete innehaversken av frisørsalongen må forholde seg til dette. Hun er på den annen side ikke helt uten ressurser.

Ingen skriver en slik liste uten å blir ansvarliggjort for forbigåelser. Du kan arrestere oss i kommentarfeltet under.

Les også vår anbefaling av 5 norske bøker på Mammutsalget 2018.

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Gi beskjed om