Krimtips i påsken

Har du allerede pakket sekken til påsketur? Har du glemt påskekrim, sier du? Da er det ikke noe valg. Tøm den og begynn på nytt. Prioriter vekk noen par tykke sokker og frigi plass.

Kanskje har du allerede valgt ut bøkene du skal ha med. For eksempel kan det være en stabel du ikke kom gjennom i fjor, eller noen gode bøker kjæresten din har pålagt deg å lese.

Men mest sannsynlig har du ikke rukket å tenke på det engang. Disse normerte, men bevegelige fridagene eller lesedagene, kommer som en overraskelse plutselig hvert år.

Er det noe det er virkelig godt utvalg av om dagen, er det nifse kriminalromaner. Du blir fort stående tafatt i bokdisken fordi det er så mye bra at du ikke kan bestemme deg. Men fortvil ikke. La Boktipset hjelpe deg å plukke ut bøkene du bør lese. Herunder kommer noen subjektive anbefalinger til bøker som godt kan leses i filler av så mange personer som mulig i løpet av påskefeiringen.

En prisvinnende norsk spionthriller fra Berlin

Vår første anbefaling stjeler vi fra juryen i årets utdeling av Rivertonprisen. Den utdeles til fjorårets beste norske kriminalroman. De valgte seg «Ulvefellen» av Aslak Nore.

Romanen nærmer seg spionsjangeren med en frafallen norsk frontkjemper i hovedrollen. Skuffet over nazismen og det han har sett av tyskernes ugjerninger, er han klar for å bytte side. Da han også får tilbud om studieplass i Berlin, åpner det seg muligheter.

Fra sin base i det nygermanske rikes hovedstad, kan Henry Storm forsyne de allierte med informasjoner om det tyske rakettvåpen-program. Men noen  er på sporet av ham.

Dette er en kriminalroman som passer for historieinteresserte, og fremfor alt de som ikke får nok av andre verdenskrig.

Les mer!

 

Aslak Nore forteller om ulvefellen
Skikkelig nifst fra andre verdenskrig

Kjøp boka her

Nesbø-blodig maktkamp i Skottland

Vi kommer selvfølgelig ikke utenom den siste boka til Jo Nesbø. «Macbeth» ble blodfersk lansert den 15. mars. Hvis du ikke har forhåndsbestilt den, har forlaget sørget for stort nok opplag til at bokhandlerne fremdeles har den på lager.

Macbeth er en politiroman hvor politiet selv er de største skurkene. Hovedpersonen Macbeth myrder seg fram til politimestertittelen, godt hjulpet av sin elskerinne som har sterke interesser i gamblingsektoren i byen.

Denne kriminalromanen er et bestillingsverk i forbindelse med mesteren William Shakespeares 400-års jubileum. Rammen og handlingsforløpet er derfor identisk med den britiske dikterkongens tragedie med samme navn. De gamle skotske krigerdraktene er derimot byttet ut med politiuniformer og de teatralske replikkene byttet ut med den mørke kriminalsjangerens  beskrivelser av dystert vær og lurvete personligheter.

Les også: Jo Nesbø skriver Macbeth

De norske anmelderne var jevnt over  begeistret over måten Nesbø løste denne oppgaven på. Boka lever opp til betegnelsen «en Nesbøkrim».  Forrykende ble det skrevet i VG. «En potensiell verdenssuksess» sto det i Dagbladet.  Et unntak var litteraturprofessor Erik Bjerk Hagen i Aftenposten. «Hvem trenger side på side med Nesbø-prosa for å få et matt gjenskinn av hva Shakespeare gjør på et par linjer?», spurte han seg. Han er jo tross alt litteraturprofessor, som nevnt.

Skummel thriller fra somewhere in Scotland
Jo Nesbø: Macbeth

Kjøp boka her

Er glasshjerter mer følsomme enn andre hjerter?

Torkild Damhaug er psykologen som til stadighet stikker av med Rivertonprisen. Iallfall er han en av få som har mottatt den to ganger.

Han siste bok «Glasshjerte» foreligger nå i pocketutgave. Har du ikke lest hans bøker tidligere, har du litt på glede…, Unnskyld; grue deg til. Hans prisvinnende «Ildmannen» fra  2011 ligger på lista over de aller beste kriminalromaner i vårt århundre.

I Glasshjerte er det, som i flere av bøkene hans, svært unge mennesker som driver handlingen. De voksne er bipersoner som i begrenset grad har muligheter til å gripe inn, det være seg forfyllede privatdetektiver eller politifolk med mange problemer på privaten.

Det er ungdommer som er ofre, det er ungdommer som selv må oppklare og sakene må løses på ungdommens premisser. Men dette er såmenn ikke ei ungdomsbok. Derimot er den ungdommelige sårhet, tvil og skepsis mot voksenverdenen et velegnet dramatisk element.

Ungdommelig nysgjerrighet, overmot og følsomhet gir blodige konsekvenser i Damhaugs kriminalromaner

Kjøp boka her

Hevnen nytes kald

Ingen påske uten Hans Olav Lahlum. Det være seg om du er sjakk-, krim- eller historieentusiast. Forfatteren selv er antakelig opptatt med tradisjonelle påskesjakkturneringer, men han har lagt igjen et godt variert utvalg av påskekrim til sine trofaste lesere.

Vi har flere bind med personene K2 og Patricia på lager med deres løsninger på bestialske mord tidlig på 1970-tallet. Den siste boka fra sjakkspillerens og historikerens hånd handler derimot om andre mennesker. Den har fått navnet «De fems tegn».

Vi møter en hevner, Den forløsende episoden skjedde for over 60 år siden, men det virker som den fant sted i går i hovedpersonens hode. Det er regnskap som må gjøres opp før livsuret slutter å slå. Dessverre finnes unge håndhevere av dagens lover som ikke er inneforstått med at rettferdighet må skje fyllest på dette viset.

Hevnen nytes definitivt kald i Lahlums siste krim

Kjøp boka her

Klassisk krim fra tiden herrene faktisk gikk med hatt og frakk

En klassiker bør alltid inngå på en liste. I år vil vi trekke fram hundreårsjubilanten André Bjerke. Han var ikke bare en av sin tids fremste ordkunstnere, men også en lidenskapelig krimforfatter under pseudonymet Bernhard Borge.

Les mer om André Bjerke-jubileet

Hans roman «De dødes tjern» bringer oss ut i den mystiske norske naturen. Et gammelt sagn lager rammen rundt en selskap som overnatter i ei hytte langt inne i skogen, like ved tjernet. Og hvor er lensmannen når du trenger ham?

Vi snakker om en av tidenes beste norske kriminalromaner. Den ble  filmatisert allerede i sin samtid med Henny Moan i en av rollene, og forfatteren selv i en mindre rolle. Vi nøler ikke med å si at tiden er moden for en nyinnspilling.

Det mørke tjernet frigir demoniske krefter. Leter du etter rasjonelle løsninger kan du komme til kort.

Kjøp boka her

Ikke glem å slå på radioen!

Avslutningsvis vil vi nevne at påsken også er radioapparatets tid. Slukk lyset og sett på radioteatrets påskekrim på NRK. Du får hjelp til lydbildet, men resten er det din egen livlige, makabre fantasi som står for.

Ha en fortreffelig og skummel påske.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Gi beskjed om