Nominasjon til Carl Frode Tiller

Romanen «Begynnelser» av Carl Frode Tiller er en av to norske bøker som er nominert til Nordisk råds litteraturpris. Den andre er novellesamlingen «Jeg har ennå ikke sett verden» av Roskva Koritzinsky.

«Begynnelser» er ikke en livsglad roman. Vi kommer så langt unna good-feelingslitteraturen det er mulig  komme. Galgenhumoren ligger imidlertid tett.

Vi starter likegodt med hovedpersonens vellykket utførte selvmord. Naturverneren og byråkraten Terje styrer bilen sin målbevisst og med stor fart inn i et vogntog.

Derfra blar vi oss side for side bakover i livet hans. Vi vil vite hvordan elendigheten oppsto. I bokens aller siste kapittel er Terje bare sju år gammel. Vil svaret ligge her?

Underveis får vi mange av de psykologiske grepene Tiller er blitt kjent for. De verbale våpnene som benyttes er helt uten sikring. Etter at de er avfyrt er det for sent å angre. Plutselig selvinnsikt avløses med forvirring over andre personers reaksjonsmønster.

Et høydepunkt som fremholdes av enkelte anmeldere er Terjes bryllup hvor alt går over styr, som i en film av Wam og Vennerød. Den godt skjenkede morens bryllupstale til sønnen inneholder mer enn det som godt er.

Ellers er romanen krydret med fakta og anekdoter om natur og truede arter. Det skinner i gjennom at forfatteren deler det samme interessefeltet.

Begynnelser av Carl Frode Tiller, nominert til Nordisk råds litteraturpris. Bemerk alle femmerne og sekserne på omslaget.

Kjøp boka hos Tanum

Om Carl Frode Tiller

Carl Frode Tiller er namsosgutten som ble en stor forfatter. Historie er faget han offisielt har studert. Men vel så mye tid må han ha brukt på å studere eller observere menneskene rundt seg.

Allerede med debutboka «Skråninga» gjorde han suksess. Tarjei Vesaas debutantpris var en selvfølge. Samtidig ble den også nominert til Brageprisen som årets beste skjønnlitterære roman.

Brageprisen sikret han seg for øvrig med den først boka i Innsirklings-triologien. For den fikk han også kritikerprisen og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris for første gang.

Så fulgte det andre bindet i innsirklingstriologien som rasket med seg p2-lytternes romanpris og nok en nominasjon til Nordisk råds litteraturpris.

Romanene til Tiller er fylt med kvikke, treffende og handlingsdrivende replikker. De egner seg derfor godt for dramatisering. Tiller har selv omarbeidet både «Innsirklinger» og «Begynnelser» for scenen.

Innsirklinger

Men det var altså med Innsirklinger Tiller ble kjent for det store publikum og prisene begynte å renne inn.

De tre bøkene fortelles fra ulike vinkler gjennom åtte mennesker som har kjent hovedpersonen David på forskjellige tidspunkt i livet. Avsenderens personlighet innvirker på beskrivelsen av David. For noen er han en helt eller en lærermester og for andre en kynisk manipulator. Hver beretning avdekker nye sider ved ham.

I den aller siste beretningen kommer David selv til ordet. Da får mange av beretningenes ubesvarte spørmål klarhet. Men samtidig stilles det kanskje nye?

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Gi beskjed om