Omgitt av idioter

Hvordan Thomas Erikson kom til at denne tittelen var den beste på denne selvhjelpsboken, vites ikke. Mennesker som ikke eier ironi kan tolke det bokstavelig slik at alle andre er idioter.

Men boka har tydeligvis truffet både ironikerne og de andre på det norske bokmarkedet. I over et halvt år har den holdt seg på toppen av bokhandlernes salgsstatistikk for generell litteratur.

Er du omgitt av idioter?

Du har sikkert opplevd å prøvd å kommunisere et enkelt budskap til en mottaker som er helt bortreist. Det er bare ikke mulig å nå fram. Poenget er at du ikke skal avskrive dem fullstendig av den grunn. Kanskje er det din tilnærming som bør jobbes med?

Bestselgeren «Omgitt av idioter» tar utgangspunkt i slike situasjoner du virkelig føler at alle andre idioter. Det handler ofte om at du ikke kommer gjennom til dem, eller at de ikke tar deg alvorlig.

Tenk deg en samtale med en postfunksjonær som hårdnakket benekter at det er sendt en pakke til deg, til tross for at du med sikkerhet vet at det er gjort. Det er mange slike hendelser i møte med offentlige og private institusjoner.

Og ikke færre finnes det av dem i den hjemlige sfære. Hvor mange ganger står ikke frustrasjon, irritasjon, oppgitthet og enn dog sinne mot hverandre i en fastlåst ordskifte? Ingen vil vike fordi de vet de har rett. Eller de holder på sitt her for å  utlikne en urett de tidligere har vært utsatt for.

Omgitt av idioter, av Thomas Erikson
Bestselgeren Omgitt av idioter av Thomas Erikson. Om hvordan du behandler håpløse personer m.m.

Kjøp boka her

Bokas utgangpunkt er selvfølgelig at det som regel ikke går an å forandre på «idiotene», eller hva du nå måtte kalle dem. Du må endre din egen tilnærming.  En skipper som oppdager skjær i sjøen når han skal legge til, seiler rundt og legger til fra den andre siden. Her beskrives ulike metodikker du kan bruke for nå fram med ditt syn eller avdramatisere situasjonen.

En fargeskala for idioter

Det pedagogiske trikset Erikson bruker for å forklare at vi er forskjellige, er å dele oss i farger.

  • Røde personer: Er du rød er du en målbevisst type som tar raske beslutninger.  Tar  du tilstrekkelig hensyn til andres oppfatninger?
  • Gule personer: Du spruter ut entusiasme og inspirasjon som en annen fontene. Kanskje noen synes det blir for mye av det gode.
  • Grønne personer: Du er pålitelig og liker forutsigbarhet. Kunne du  ikke ta litt mer initiativ?
  • Blå personer: Du er analytisk og realist og analytisk anlagt. Du bare elsker å dobbeltsjekke. En ekte festbrems med andre ord.

Her er det altså mer enn nok å irritere seg over.

Men fargene representerer selvfølgelig stereotyper. Vi finner nok også totalitære røde personer, men de fleste har flere farger i seg seg. Forhåpentligvis er de også i stand til å justere seg litt etter situasjonen.

Det siste er viktig for forståelsen både av seg selv og alle andre. Konfliktgrunnlaget beror mange ganger på at vi har forskjellige farger.

Stikkordene som brukes i boka er dominans, inspirasjon, stabilitet og ikke minst analyse. Erikson bruker fargekartet for å illustrere hvordan de går inn i hverandre.

Om Thomas Erikson

Thomas Erikson er en kjent foredragsholder og forfatter i Sverige. Boka «Omgitt av idioter» («Omgiven av idioter» på originalspråket) har solgt 330 000 eksemplarer i hjemlandet.

I kjølvannet av denne har Erikson skrevet en oppfølger; «Omgiven av psykopater», som handler om manipulasjon. Erikson ble inspirert til å lage denne da han erfarte at teknikkene han beskrev i sin første bok ble misbrukt av enkelte. Den kommer også garantert på norsk etter hvert.

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Gi beskjed om