Rivertonprisen til Aslak Nore

Aslak Nores bok «Ulvefellen» var Norges beste kriminalroman i 2017. Det har juryen til Rivertonprisen bestemt. Og det var aldri tvil om den avgjørelsen, sa juryformannen litteraturprofessor Hans H, Skei etterpå. En klar vinner med andre ord.

Rivertonprisen er oppkalt etter Stein Riverton, pseudonym for forfatteren og journalisten Sven Elvestad. Han regnes som en foregangsmann for kriminallitteratur i Norge. Tidligere vinnere inkluderer Jo Nesbø, Karin Fossum og Jørn Lier Horst.

Om Ulvefellen

Vi er tilbake i annen verdenskrig, denne store og katastrofale hendelsen som preget så mange og har definert både Norge og Europa slik det senere ble.

Her lå også kjernen til et uendelig antall gode historier i alle sjangre. De dramatiske og ekstraordinære forholdene avstedkom så mange vanvittige situasjoner som ellers ikke kunne ha skjedd. Mennesker ble presset til sitt ytterste for å takle høyst uvanlige omstendigheter.

Det ville være galt å si at ikke spenningslitteraturen har profittert på det.

I Ulvefellen møter vi først en norsk frontkjemper. Hardt medtatt både fysisk og psykisk blir han sendt hjem fra kampene i Ukraina med jernkorset i kofferten.

Han beslutter å spille for det andre laget i neste omgang. Muligheten åpner seg da han får studieplass i Berlin. Herfra kan han stikke nesa si i tyskernes saker og sladre til de allierte fiendene av det germanske storriket.

Men enkelt skal det ikke være. Den tyske etterretningsoffiseren Werner Sorge er på sporet av noe. Den norske spionen bør ligge lavt og holde seg et skritt foran.

Som den tidligere norske frontkjemperen har Sorge et splittet sinn. Han ser problemene med den tyske statsmakten og nazistenes handlinger. Men enn videre er han en pliktoppfyllende offiser og en god familiefar.

Historien er ikke tatt ut av intet. Nore er inspirert av boka om Sverre Bergh . «Spion i Hitlers rike» (2006).  Bergh var forresten nabo med Nores besteforeldre.

De historiske kildene er for øvrig grundig opplistet bak i boka. Ettersom han er også er dokumentarbok-forfatter. ønsker nok ikke Aslak Nore å bli tatt på noe.

Aslak Nore forteller om ulvefellen
Kjøp Riverton-vinneren her

Om Aslak Nore

Aslak Nore er en allsidig mann. Han har tjenestegjort i Telemark-bataljonen, vært utstasjonert Bosnia og journalist i Afghanistan. Han har studert i USA, bodd i Guatemala og residerer for tida i Frankrike.

Puh!

Når vi da går over til hans skrivende karriere. kan vi si den startet med at han er sønn av den prisvinnende forfatteren Kjartan Fløgstad. Det er neppe noen skade å være arvelig beslastet i så måte. Han utga en fotballbok sammen med faren i forbindelse med VM i Brasil.

Først skrev han sakprosa.  Boka Gud er norsk kom i 2007, og handlet om de norske fredsbevarende styrkene i Afghanistan. Ekstremistan (2009) handlet om innvandringen til Norge. Begge bøkene høstet gode kritikker og rasende debatt. Nore har i det hele vært godt synlig i samfunnsdebatten.

Han er i tillegg sakprosaredaktør på Gyldendal.

Riverton-vinneren 2017
Aslak Nore. Bilde fra forlaget.

Samtidig har han alltid hatt et godt øye til krim- og spenningssjangeren. Det har fått uttrykk i den populære bloggen Op-5.no. I kjølvannet av det har det begynt å strømme spenningsromaner fra Aslak Nores hånd.

Den prisvinnende boka Ulvefellen er den tredje i rekken. De to første var «En norsk spion» og «Oslo noir».

Les også: Boktipsets beste tips til påskekrim

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Gi beskjed om