Foto: Håkon Borg/Ascehoug Forlag

Roskva Koritzinsky nominert til Nordisk råds litteraturpris

Novellesamlingen «Jeg har ennå ikke sett verden» er en av to bøker som er funnet verdige til å representere Norge i konkurransen om Nordisk Råds litteraturpris inneværende år.  Den andre er «Begynnelser» av Carl Frode Tiller.

Det er tre ting som gjør nominasjonen av Koritzinsky interessant, og det er:

  • Hun er ikke videre kjent fra før. Hun har kun to utgivelser bak seg.
  • Hun er ung, bare 28 år gammel.
  • Hun skriver noveller.

Ingen av disse faktorene er nok likegyldige for nominasjonskomiteen. Selvfølgelig vil de nok også gå god for at den nominerte boka holder høy litterær kvalitet, men hvorfor velge denne framfor mange etablerte forfattere og titler som allerede har vunnet Brageprisen, kritikerprisen og andre,  hvor «Jeg har ennå ikke sett verden» ikke engang ble nominert?

Den ukjente

Helt ukjent er forfatteren ikke. Hun debuterte i 2013, også det med en novellesamling. Den het «Her inne et sted», fikk svært gode kritikker og ble nominert til Tarjei Vesaas´ debutantpris.

Med nominasjonen til Nordisk råds litteraturpris blir selvfølgelig flere oppmerksomme på henne, også kritikere i våre naboland som må lese den når de dekker utdelingen av prisen.

Vi er litt enige med nominasjonskomiteen i at de velger et lite beskrevet blad sammen med en forfatter som har stått i kø en stund for å vinne denne litteraturprisen (Tiller har vært nominert to ganger før). Det kan forløse et lovende forfatterskap på et relativt tidlig tidspunkt.

Den unge

Du skal aldri la noen bruke din ungdom mot deg. At du er yngre enn de erfarne og rutinerte forfatterne, kan også bety at du har nyere og friskere innfallsvinkler på en rekke områder. Kanskje er det slik nominasjonskomiteen har tenkt?

Iallfall er det flott å se en bok med unge kvinner som hovedpersoner, hvor forfatteren fremdeles er ung selv. De aller fleste bøker beskriver jo ungdommen i et ganske så tilbakeskuende perspektiv.

Jeg har ennå ikke sett verden
Den prisnominerte novellesamlingen av Roskva Koritzinky

Kjøp boka her

Novelleskriversken

Vi kjøper og leser flest romaner. Det gir også utslag i hvilke bøker som vinner de fleste skjønnlitterære prisene.

Nå er det vanlig at romanforfattere fra tid til annen også gir ut en novellesamling, men aldri til de helt store omtalene.

Derimot har vi også det vi kan kalle rene novelleforfattere, de som stort sett konsentrerer seg om novellen i sitt forfatterskap, Blant dem finner vi store navn i norsk litteratur, som Hans Kinck, Hans Herbjørnsrud og Kjeld Askildsen. Askildsen er også den eneste norske forfatteren, ved siden av Jon Fosse, som figurerer på lista over kandidater til Nobelprisen i litteratur.

Selv forklarer Koritzinsky hvorfor hun tiltrekkes av novellen som form i et essay i Aschehougs eget litteraturmagasin Ugla. Her sammenlikner hun en novelle med et tilfeldig møre under en togreise:

(Novellen) ligner (…) opplevelsen av å møte noen for en kort stund og vite at det er disse timene, denne kvelden man får.

Da gjenstår det bare å se hvordan det går. Både med litteraturprisen og Roskva Koritzinskys videre forfatterskap.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Gi beskjed om