200 år med Aasmund Olavsson Vinje

Det er med stor glede vi annonserer at journalisten og dikteren Aasmund Olavsson Vinje fyller 200 år i år. Det skjedde fredag den 6. april.

Med «stor glede» skriver vi fordi da er det fest, feiring og oppstuss over jubilanten slik at flere lærer ham å kjenne. De som kjenner litt til ham fra før får gjerne også noen ekstra godbiter.

I hjembygda hans Vinje feirer de selvfølgelig fra 1. januar til 31 ,desember med masse arrangementer. Nasjonalbiblioteket åpnet nylig en kjempeutstilling over hans journalistiske virke, og Olav Vesaas´ kritikerrosete biografi over jubilanten lanseres i ny utgave.

Aasmund Olavson Vinje er blant annet kjent for barensangen om Blåmann og naturdiktet Ved Rondane
Boka om Aasmund Olavsson Vinje er en fascinerende beretning om et uvanlig menneske. Her får du også en innføring i norsk språkhistorie og den litterære gullalderen som ble innledet på 1850-tallet med Ibsen, Bjørnson og fler. Kjøp den hos Tanum ved å klikke på bildet.

I tillegg er det publisert ei ny, helt gratis, e-bok skrevet av Vinje selv. Du som leser denne artikkelen til ende, vil belønnes med informasjon om hvor du kan laste den ned.

Oppvekst og unge år

Det var ikke opplagt at Aasmund skulle bli et av de store åndsmenneskene vi husker fra det nittende århundre.

Han ble født på en husmannsplass. De som har slumpet til å lese litt norgeshistorie, vet at det ikke er det beste utgangspunkt for en videre karriere innen noe som helst. Enten ble du på samme sted resten av livet, eller så reiste du til Amerika. Vinje var inne på tanken, men han dro altså til Oslo, eller Christiania som det het den gang,  i stedet.

Skoleflink var han selvfølgelig, Etter konfirmasjonen ble han belønnet med lærerseminar. Så hadde han noen lærerjobber i årene som fulgte. Men da han etter hans mening ble forbigått ved asnettelsen av klokkerstillingen i hjembygda Vinje, ble han blodig fornærmet og reiste sin vei.

30 år gammel tok han fatt på ferden til storbyen Christiania for å få seg en utdannelse, På Heltbergs studentfabrikk møtte han også Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnson, to personligheter han skulle krangle mye med i årene framover.

Journalist og jusstudent

Det var ikke så mye annet spennende å velge i på UiO den gang, så Vinje endte opp med å studere til sakfører.

Samtidig ble han engasjert som Christiania-korrespondent i Drammens Tidende. Ja, i de dager var verden så stor at de måtte ha en egen utsendt medarbeider for å rapportere hva som skjer i en by 50 kilometer unna.

Det var heller ikke blodferske nyheter som ble servert til ettermiddagskaffen i Drammen. Vinjes rapporter ble sendt med hesteskyss. Det gikk iallfall to dager innen de kom på trykk.

Det var essayliknende stykker som handlet om åndslivet i hovedstaden. I nesten 8 år , fra 1851 til 1859 fikk drammenserne vidd og innsikt de kunne fryde seg over i lyset fra gasslampene.  Hans fornøyelige slakt av Bjørnstjerne Bjørnsons roman «Arne» strakte seg over tre nummer. Han ertet på seg de fleste i løpet av disse årene. Den passer for folk som den dag i dag kan tenke seg et alternativt syn på dikterhøvdingens verker.

Der var ingen provinsaviser i de dage der læstes saa ivrig på kaféerne som «Drammens Tidende». Det var Vinjes ugentlige breve, som var trækplasteret. Der fik man Kristiania-Livet set med fjeldguttens øine og som regel servert i saus av vid og ironi, som baade moret og forarget. (Olaus Arvesen 1912)

Vinjes journalistiske arbeid for drammensavisen , er utgangspunkt for Nasjonalbibliotekets utstilling «Journalistikken – fridomens sjanger» som ble åpnet 6. april.

Innimellom alt dette tok han juridisk embetseksamen. Men han brukte den ikke til noe særlig.

Landsmålet og Dølen

Alle brevene som ble publisert i Drammens tidende var skrevet på dansk, som fortsatt var det offisielle skriftspråket. Vinje hadde imidlertid blitt mer og mer opptatt av landsmålet som var utviklet av Ivar Aasen. I 1858 lanserte han sitt eget tidsskrift Dølen. Det var en uregelmessig utgivelse med hummer og kanari, men alt skrevet på det nye landsmålet.

Aasmund Olvasson Vinje. En mann for sin hatt. Foto av Claus Peter Knudsen – Flickr: Portrett av Aasmund Olavsson Vinje,

Sin sorti Drammens Tidende formulerte han slik avisens lesere:

Jeg beder herved den ærede Leser om Tilgivelse, fordi ogsaa jeg engang var saa svag og arm og uvidende, at jeg vanærede min norske Haand med at skrive Dansk, at jeg saaledes syndede mod Fædrelandets Aand og gjorde Mit til at slukke den sidste Rest af dens Liv; jeg skal ikke gjøre det mere.

Det er i Dølen vi finner det Aasmund Olavsson Vinje er mest kjent for i dag. Han skrev på samme lest som han gjorde i Drammens Tidende, men nå på landsmålet. Han satte Ivar Aasen nykonstruerte skriftspråk inn i en praktisk og litterær sammenheng. Han betydning for dets utbredelse kan neppe overvurderes.

I Dølen publiserte Vinje boka Færdaminne om sin vandretur i Fjellheimen. Formålet med turen var å overvære kongekroningen i Trondheim. Underveis beskriver han og skamroser den norske naturen og forteller om folk han møter. Hans mest kjente dikt «Ved Rondane» er inkludert her.

No seer eg atter slike Fjøll og Dalar,som deim eg i min fyrste Ungdom saag,

Aasmund Olavsson Vinje dør

Vinje giftet seg 51 år gammel. Men kona døde i barsel like etter. Det tærte på dikteren og han ble syk. Han ble innlagt på hospitalet.

Han skrev seg ut på egen hånd, fordi han ville igjen opp i fjellet. Han kommikke lenger enn til Gran på Hadeland. Her trakk han sitt siste sukk. Vinje døde av magekreft.

Last ned ei gratis Vinjebok

Det er utgitt en samling av Vinjes korrespondentbrev til Drammens tidende. Det norske språk- og litteraturselskap står bak denne, i samarbeid med Nasjonalbiblioteket. En fyldig innledning som inkluderer både Vinje, Drammens Tidende, språkspørsmålene og livet i 1850-åra generelt, følger med.

Gå ikke glipp av denne muligheten til å studere den gamle mesterens språklige finurligheter og vidd. Last ned boka her. Når du først er inne på disse sidene vil du også finne Færdaminne og andre klassikere for gratis nedlasting.

God fornøyelse

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Gi beskjed om