Nekrolog over Jon Michelet

Det er ikke nødvendig å søke informasjon på Internett for å skrive  minneord om Jon Michelet. Hans livsløp er er spikret gjennom de bøkene vi har lest og de artiklene som er skrevet om ham.

Det underlige er at mannen bare ble 73 år. Alle de stedene han har vært og alt han har gjort på denne tiden, burde indikere nærmere det dobbelte. Han døde altså lørdag kveld.

Politiker, sjømann, forfatter og avisredaktør

Det første vi husker er bajaskunstene på 1970-tallet. Han var både profilert AKP-er og machomann. I sin tid som sjømann på 1960-tallet la han heller ikke skjul på at han gjorde det gjerne andre sjøfolk gjorde når de en sjelden gang var i land på eksotiske steder. Underlig nok var han fortsatt spiselig for rødstrømpene i AKP-bevegelsen.

Han beholdt det politisk engasjementet med verv i partiet, blant annet var han forlagsjef i Oktober og redaktør i Klassekampen. Få kunne som han representere de høykulturelle og det folkelige på samme tid.

På samme måte som Erik Bye lå hans hjerte nærmest de som var nederst på samfunnstigen. Det viste seg ikke bare i politisk engasjement og i bøkene han skrev.

Kriminalforfatteren Jon Michelet

Var Jon Michelets romanhelt Wilhelm Thygesen forløperen til Harry Hole? Når det kom til lurvet og selvdestruktiv livsførsel lå nok ikke Thygesen tilbake for sin framtidige kollega ved Oslo politikammer.

Den første boka om ham var «Den drukner ei som henges skal» fra 1975. Det ble en suksess. Allmennheten fikk problemer med tilpasse kommunisten som skrev krim. Men på denne tiden var det også blitt mer vanlig å inkludere sosial problematikk og samfunnskritikk i spenningslitteraturen.

Thygesen var først og fremst spenning. NRK laget en kriminalserie basert på noen av bøkene på 1990-tallet.

En kjempesuksess var også kaldkrigs-romanen «Orions belte». Filmen som ble laget på grunnlag av denne er av mange kalt Norges første virkelige action-film.

Fotball

Idrett var en annen ting som lå Michelets hjerte nært I første omgang fotball som han fulgte med argusøyne. Sammen med Dag Solstad skrev han minneverdige reportasjer fra flere verdensmesterskap i fotball.

Hans forhold til fotballen var mye mer emosjonelt enn analytisk. Han så alltid sterk symbolverdi i at lag fra fattige land gjorde det bra. Ikke uventet var det Brasil som fikk hans støtte.

Det italienske landslaget kunne han på samme måte ikke fordra. De stilte velfriserte og deodorant-duftene til avspark og representerte alt det uekte Jon Michelet avskydde. Men en dag dukket det opp en nye stjerne fara Støvel-landet som ikke kunne settes i en slik bås. Overbegeistret skrev Michelet fotballkronikken om Kjerketjuven fra Scillachi.

Han følelse for under-dogen i fotballen (og livet ellers) kom til uttrykk under cupfinalen i 1991. Altvinnende Rosenborg skulle spille mot nyopprykkede Strømsgodset. Michelet stilte med nyinnkjøpt Strømsgodset-skjerf.

Det var i sterk kontrast til senere statsminister Torbjørn Jagland som noen år senere stilte med Rosenborg-skjerf utelukkende for å tekkes trønderske velgere. Jagland er faktisk selv fra drammens-distriktet. Det er likevel ingen tvil om hvem av de to som er mest populær i Elvebyen.

Sjømannen og sjøens helter

Michelet likte å romantisere livet til sjøs, Det gjaldt også de harde og kritikkverdige sidene av det.

Interessen og fascinasjonen for dette førte til det siste megaprosjektet hans om de norske krigsseilerne.

Med den aller høyeste bakgrunn i virkelige hendelser levendegjorde han disse for moderne lesere. Aldri før hadde han hatt så mange følgere.

Dessverre ble han alvorlig syk under arbeidet. Han jobbet intens for å få ferdig det sjette bindet i serien, da han døde.

I den forstand vil det være feil å skrive at forlagsbransjen gnir seg i hendene for den forventede nyinteressen og medfølgende salgsøkningen ved forfatterens død. Verken de eller vi lesere får noensinne glede av dette siste bindet i krigseilernes historie. (Et senere oppslag på forlagets side tyder imidlertid på at boka vil komme ut).

Forbehold

Dette minneordet er skrevet av Boktipsets redaksjon uten googling eller annen faktasjekk. Feil kan forekomme på grunn av svak hukommelse eller falske minner.

Bøker du bør lese av Jon Michelet:

Hvit som snø. En mørk kriminalklassiker  med Wilhelm Thygesen. Av enkelte, blant annet Krimvakta i NRK, har utnevnt den til tidenes beste kriminalroman.

Orions belte. Passe deg for Sovjet-russerne. De er blant oss. Spesielt på Svalbard. Les boka bak den kritikerroste filmen.

VM i fotball 2014. En av flere fotballbøker fra de gamle ml-kameratene Michelet og Solstad.

En sjøens helt. Skogsmatrosen. Det første bindet i den monumentale beretningen om norske krigsseilere.

Alle lenkene går til Tanum bokhandel. Michelet-klassikere utgitt før 1990 kan også lese fritt på Nasjonalbiblioteket på nett gjennom Bokhylla.no. Dessverre er det av og til dårlig scannede kopier.

Bildet over artikkelen er tatt av Hans Fredrik Asbjørnsen/Oktober forlag

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Gi beskjed om