Tante Ulrikkes vei

Zeshan Shakar har skrevet en oppvekstroman fra Grorud-dalen, og for det har han mottatt Tarjei Vesaas debutantpris for 2017. Boka har fått tittelen «Tante Ulrikkes vei», etter det bomiljøet det handler om og hvor forøvrig forfatteren selv vokste opp.

For øyeblikket topper den bokhandlerforeningens salgsliste for pocketbøker.

Om Tante Urikkes vei

Sjekker du eiendomsmarkedet i dag, kan du få en treromsleilighet i Tante Ulrikkes vei for 2,7 millioner. Hva prisantydningene lå på på 1980-tallet hvor Shekars historie begynner, vites ikke. Antakelig var det også relativt rimelig, selv om blokkene var nyere.

Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar. Kjøp boka hos Tanum her

Men spørsmålet er altså hvordan det var å vokse opp i dette drabantby-miljøet. Det er dét Shakar forteller om.  Med litterær finteknikkt ar han oss på et utspekulert vis inn i to leiligheter i borettslaget.

To unge informanter med forskjellige ståsteder rapporterer jevnlig, Den skoleflinke og senere studenten Mo sender utførlige e-poster. Jamal på sine side foretrekker å snakke.  Hans bidrag kommer i form nedtegnelser fra lydfiler.

Det berettes altså fra to svært ulike synsvinkler og på nærmest to ulike språk, men det samme miljø og for en del de samme begivenheter.

Anmeldelsene tyder på at grepet var vellykket. Aftenposten mente romanen var både viktig og litterært vellykket. Dagbladet slo til med at det var høstens viktigste debut. Og der fikk de altså medhold av de som deler ut  debutantprisen.

De skrev blant annet:

Talentet til årets prisvinner viser seg ikke bare ved at han stiller slike viktige spørsmål, men vel så mye gjennom måten det gjøres på. Problemstillingene kan ikke ses løsrevet fra språket de viser seg i.

Hele begrunnelsen kan du lese her.

Om Zeshan Shakar

Mannen og forfatteren med navnet som er så vanskelig å uttale på norsk, er altså selv norsk som noen, født og oppvokst i landet som han er.

Zeshan Shakar. Foto Gyldendal forlag/Julie Pike

Med en start på livet som fant sted på Stovner i 1982 har han god innsikt i miljøet han skriver om. Det har han også som oppvekstkonsulent i Oslo kommune.

Han vokste opp i et hjem uten bøker, men lærte seg å skrive så godt at han gikk ut med en sekser i norsk fra videregående. Denne anerkjennelsen har ført ham videre, gjennom studiene og til han tok skrittet å skrive sin egen bok.

Det er å anta at den nye oppmuntringen med debutantprisen stimulerer til flere bøker fra Stovner-guttens hånd. Vi håper iallfall på det.

Hvem var tante Ulrikke?

Kanskje var det ei tante til en som jobbet  i teknisk etat i Oslo kommune, og syntes hun kunne burde få sin egen vei?

Mer sannsynlig er at det er figuren i Gunnar Heibergs stykke med samme navn. I dette skuespillet som ble publisert i 1889 var hun ei grepa dame, formodentlig inspirert av kvinnesakskvinnen Aasta Hansteen.

Dette er beskrevet som politisk og sosialt tendensdrama. Det kan vi si om «Tante Ulrikkes vei» også , så da er vel ringen sluttet.

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Gi beskjed om