Codex av Tom Egeland

Den siste boka til Tom Egeland, Codex, brukte ikke lang tid på innta salgstoppen. Forlaget har allerede bestilt flere eksemplarer

Det ligger ikke noe merkverdig i det ettersom Egeland fra før har brukt sju bøker på å bygge opp figuren Bjørn Beltø. Etter hva kritikerne skriver er det ingen som har grunn til bli skuffet i denne åttende runden med arkeologiske funn, historiske avsløringer og med høydramatisk action som følge.

Om Codex

En kodeks, som ville være den rette stavemåten på norsk, henviser  til en eldre bok. Den er satt sammen av ark av papyrus,  eller lignende materialer, og med håndskrevet innhold. Kodeks tok over etter de gamle skriftrullene som var litt tungvint i lengden. (Informasjon fra Wikipedia).

Ny thriller med Bjørn Beltø
Codex av Tom Egeland. Boka kan du kjøpe her.

I Codex av Tom Egeland brukes den latinske betegnelsen. Kodeksen som utløser handlingsforløpet i Egelands thrilleraktige fortelling, blir funnet ved utgravninger i Roma. Den inneholder strengt tatt konfidensiell informasjon i strid med den rådende oppfatningen om kristendommens tilblivelse. For øvrig ligger også tornekronen Jesus bar ved korsfestelsen i den samme graven.

Under overoppsyn av Bjørn Beltø blir gjenstandene stjålet og arkeologvennene hans myrdet. Å finne veien de har forsvunnet byr på overraskelser, avsløringer og mye juling.

Innsikten i tidlig kristen historie kommer som en bonus på leseren.

Dette sier anmelderne

Leserne har allerede sagt sitt ved at boka durte til topps umiddelbart som den mest solgte boka hos bokhandlerne. Det nystartede forlaget Capitania som har utgitt boka har allerede bestilt nye 10 000 eksemplarer fra trykkeriet, noe som bringer opplaget opp i 32 000.

Blant femmerne som er tildelt, (det er særs uvanlig å gi seks for en spenningsroman), skriver VG at Codex av Tom Egeland har blitt «en velskrevet og lekkert innviklet thriller».

Dagbladet mener at Egeland er er en durkdreven og fantasirik thrillerforfatter. Videre fører han et godt språk, preget av sterk skriveglede.

Dagens Næringsliv er også overveiende positive i sin vurdering. Det står blant annet at forfatteren har skrevet en overbevisende eventyrroman man også kan lære noe av.

Mindre fornøyde er Adresseavisa og Aftenposten. Under overskriften «Putelitteratur fra Egeland» skriver Adresseavisens anmelder at boka starter bra, men at kvaliteten faller utover i fortellingen. Aftenposten kaller det hele for «tam religionskritikk».

Serien om Bjørn Beltø

Bjørn Beltø er arkeolog av yrke og altså kollega til både Indiana Jones og Dan Browns Robert Langdon.   Det borger for møter med gamle kulturer, skatter og skurker som har stor interesse i å påvirke vår oppfatning av fortiden.

Dertil er Bjørn Beltø albino av utseende. Det gir forfatteren mulighet til å spille på dette, og på folks reaksjoner i møtet med ham.

Det startet med «Sirkelens ende» i 2001. Thrilleren i møte med denne sherlockholmes -aktige arkeologen slo godt an hos publikum.

Mindreoppstyr ble det ikke av at Dan Brown to år senere ga ut en roman med helt tilsvarende tematikk, nemlig «Da Vinci-koden». Diskusjonen gikk lenge på om og i hvilken grad Brown kunne ha lest og kopiert Sirkelens ende.

 

Sirkelenes ende – den første bok om Bjørn Beltø er fortsatt i salg.

Egeland besluttet å skrive en oppfølger som kom i 2007. Etter det har det kommet en ny bok om Bjørn Beltø hvert annet eller tredje år. Den tredje boka, «Lucifers evangelium», ble belønnet med Rivertonprisen for årets beste norske kriminalroman.

Dette er bøkene om Bjørn Beltø:

  • Sirkelens ende (2001)
  • Paktens voktere (2007)
  • Lucifers evangelium (2009)
  • Nostradamus Testamente (2012)
  • Den 13. disippel (2014)
  • Djevelmasken (2016)
  • Lasaruseffekten (2017)
  • Codex (2018)

Om Tom Egeland, riksmålsmannen fra Grorud

Med en oppvekst på Oslos østligste østkant er det litt merkelig at han har utviklet en slik forkjærlighet for denne noe konservative varianten av bokmål. Dette har han selv sagt en del om i talen han hold i forbindelse med at han mottok riksmålsprisen i 2016. Den kan leses på riksmålsforbundets side,

Han ble født i 1959. Foreldrene drev tobakksforretning og manufaktur på Kalbakken. Han var en kort tid aktiv i den kristne ungdomsklubben på stedet. Som utvekslingselev bodde han hos en mormonsk vertsfamilie i Utah. Om Egeland i dag er erklært ateist, er det klart at disse opplevelsene har lagr grunnen for den religionhistoriske interessen som kommer så klart til syne i bøkene om Bjørn Beltø.

Eller har han en journalistisk bakgrunn. Han har vært journalist i Vi menn og Aftenposten, og redaksjonssjef i TV2. Fra 2006 har han vært forfatter på fulltid.

Egeland har i tillegg til krim- og spenningsromaner skrevet barne- og ungdomsbøker og en vanlig roman, nemlig «Fedrenes løgner» fra 2010. Bøkene er samlet oversatt til 24 språk.

Like etter at Tom Egeland utga Codex, ble han sitert i en avis på at dette ble den siste boka om Bjørn Beltø. Vi føler vi har hørt liknende viser fra forfattere til seriehelter tidligere og tror ikke helt på det…

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Gi beskjed om