Formørkelsen av Karin Fossum

«Formørkelsen» er en ny glitrende roman fra Norges beste krimforfatter! Men det er delte meninger om det. En litteraturprofessor og anmelder ønsker nemlig å rive krimdronningen ned fra pidestallen.

Vi har sett litt på omtalene, anmeldelsene og kritikken.

Formørkelsen, hennes siste roman

Det kriminelle gåten i denne fortellingen har sin særskilte vri. Et par med ett femten måneder gammelt barn overnatter på et hotell. Under det som antakelig er en krangel, blir barnet kastet eller dyttet ut av vinduet og drept.

Rivertonpris-vinneren har skrevet bok som er likt av alle unntatt Erik Bjerk Hagen i Aftenposten.
Den siste boka til Karin Fossum. Krimgale kan kjøpe boka her.

Det var bare de to foreldrene som var til stede og kan fortelle hva som har skjedd. Men forklaringene deres spriker mot hverandre. Begge holder den andre ansvarlig og påstand står mot påstand.

Derav følger også at ingen av dem kan straffes for ugjerningen. Dette er selvsagt ikke holdbart for politimannen Konrad Sejer. Men det er ikke ham fortellingen dveler ved.

Det unge paret går ut i frihet, og i hver sin retning. Men de drar belastningene med seg. Det er tapet av et barn og beskyldningene om et drap. De takler dette vidt forskjellig. En stor del av boken skildrer denne epoken.

Men nye begivenheter skaper kjedereaksjoner som gir nye impulser i saken, og Sejer får igjen litt å  jobbe med.

Det sier anmelderne

Det er flere begeistrede anmeldelser av boka. Størst ut går Stavanger Aftenblad som gir en sekser på sin terning. Fossum er en årgangsvin som bare blir bedre med årene skriver de. Videre er «Formørkelsen» en av hennes bedre.

Høye karakterer kan leses også i Dagbladet og på nettstedet Bok365. At forfatteren viser psykologisk dybde er noe som går igjen flere i flere omtaler.

Litt mer reservert er VGs anmelder som dog roser romanen, men også mener at oppbyggingen av plottet, og løsningen, er noe forutsigbart.

Så har vi den overraskende totalslakten over en hel side i Aftenposten fra professor Erik Bjerck Hagen. Ettersom han også omtaler seg om det øvrige forfatterskapet hennes, må vi se litt på det før vi kommer til ham.

«Hviskeren», hennes forrige roman

«Hviskeren» kom i 2016 og fikk strålende kritikker overalt. De som bruker terninger, ga stort sett seksere.

Fortellingen om den lavmælte og anonyme kvinnen bygde opp et sterkt psykologisk drama i krim-drakt. Stor litteratur var det stort sett enighet om.

Helt enig i dette var også kriminalforfatter Geir Tangen på bloggen sin. Han skriver også noe annet som kan være interessant om denne og de siste bøkene til Fossum: «De oppleves ikke som underholdende romaner, men som seriøs og litt traust litteratur»,

Karin Fossum og hennes forfatterskap

Fossum er født i 1954. Allerede i 1974 vant hun Tarjei Vesaas´ debutantpris med diktsamlingen «Kanskje i morgen».

Etter dette var det ganske litterært stille fra hennes kant. Det kom nok en diktsamling og noen noveller, men eller var hun mest opptatt med livet. Rollen som enslig forsørger, jobb i en psykiatrisk institusjon og økonomiske problemer var det tilværelsen kretset rundt.

Så kom «Evas øye» i 1995. Etter det har ikke kriminalforfatteren hatt økonomiske problemer. Den første boken i serien om politimannen fra Drammen, døpt Konrad Seje, skulle med tiden innbringe flere litteraturpriser og manus både for spillefilmer og tv-serier.

Noe av det hun har vunnet er Rivertonprisen (2 ganger), Glassnøkkelen for beste skandinaviske kriminalroman, nominering til The Golden Dagger og hun har vunnet Brageprisen for beste norske skjønnlitterære bok (2010).

Noe som kanskje ligger vel så høyt er at hun i 2017 ble under en kåring av Rivertonklubbens medlemmer kåret til Norges beste kriminalforfatter gjennom alle tider.

Og det er akkurat dette Bjerck Hagen ikke unner henne.

Erik Bjerck Hagens kritikk mot Karin Fossums forfatterskap

Anmeldelsen ligger bak Aftenpostens betalingsmur på nettet, og kan derfor ikke gjengis i sin helhet. Men ellers slo avisen det stort opp som en slakt av hele hennes forfatterskap.

Av sitatene som er kommet ut fremkommer det at anmelderen fant «Formørkelsen» merkelig lite engasjerende.  Videre ytres det at det er et mysterium at hun anses som Norges beste krimforfatter og at det bør stilles spørsmål til hvorfor hun får strålende kritikker hver gang.

Bjerck Hagen fikk anledning til å utdype dette på Dagsnytt atten i en debatt om dette med Tom Egeland, formannen i Rivertonklubben.

Det kom fram at han i tillegg til den anmeldte boka kun leste «Elskede Poona», hennes antatt beste bok, for å ha grunnlag for å uttale seg om hele forfatterskapet. Denne mente han var en «middels» bok som ikke kunne måle seg med annen litteratur fra tilsvarende periode.

Som en kommentar til at hun er Norges beste krimforfatter, antyder han at den konkurransen kanskje ikke er så hard.

For vår del forstår vi dette slik at <Bjerck Hagen retter en generell kritikk mot anmeldere av kriminalromanene og mot sjangeren som helhet. I så fall kommer denne anmeldelsen inn som en eksemplifisering av «elendigheten».

Da ville det kanskje være litt urettferdig å ta det ut på Fossum alene, men hun har kanskje så mye å gå på at hun kan ta det.

Les også vår omtale av Karin Fossums Bakom synger døden

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Gi beskjed om