Høstens bøker 2018

Tidenes sommer snart forbi og vi kan endelig begynne å glede oss til bøkene som kommer i løpet av høsten 2018.

Høst og bøker er en perfekt kombinasjon i landet med de fire årstider. Ikke det at vi ikke kan nyte sommerkvelden utendørs med ei god bok, men det er idet vi tvinges inn av høstvindene at leselysten får optimale forhold.

Her kommer utvalg med de av høstens bøker 2018 vi har store forventninger til.

To kritikersuksesser

To bøker har allerede hatt sin premiere. Anmelderne har måttet avlyse eller utsette sommerferiene sine for å rekke deadliner for tilbakemeldinger til den dagsaktuelle pressen og deres lesere.

Frykten for surmagede omtaler på grunn av dette har vist seg å være ubegrunnet. Aviser og tilsvarende som opererer med terningøyne viser kun seksere utvannet med en og annen femmer. De øvrige holder seg til de positive superlativer de klarer å finne.

Simon Strangers bok med den underlige tittelen «Leksikon om lys og mørke» bringer oss tilbake til ett av de dystreste kapitlene fra den annen verdenskrig. Vi snakker om forfølgelsen av jøder i Norge, norske angivere og den beryktede torturisten Henry Rinnan. Konstruksjonen ved å la kapitlene framstå som leksikon, med overskrifter i alfabetisk rekkefølge, har ifølge kritikerne blitt vellykket.

Forfatteren Trude Marstein er ikke uvant med godord fra kritikerne. Høstens bok «Så mye hadde jeg» ble intet inntak i så måte. Hun skriver ofte om litt tunge temaer. Denne nye romanen omtales som «mer tilgjengelig» enn de tidligere (VGs anmelder) og kan derfor også bli et kommersielt gjennombrudd. Hovedpersonen Monica går ikke for det trygge og etablerte. Når hun blir lei, går hun videre. Det dreier seg både om forhold og om andre livsvalg. Hva har hun egentlig igjen for moroa? Det får vi svar på i denne romanen – kanskje.

Er Simon Strangers bok «Leksikon om lys og mørke den av høstens bøker 2018 vi vil huske best?

Store forventninger I

To av Norges mest renommerte forfattere de siste tiårene, og som definitivt ikke har gått ut på dato, står også på høstlistene.

Andre bindet av Lars Saabye Christensens triologi «I byens spor» er ventet trykksvertefersk fra forlaget i god tid før høstsolverv. Vi skal følge personen Maj i den ikke fullt så funksjonelle Oslo-familien vi ble kjent med i første bind. Kanskje vil denne romanserien i ettertid få betegnelsen Oslo-trilogien i litteraturhistorien.

Saabye Christensen har fra tidligere mottatt så vel Brageprisen som Nordisk Råds litteraturpris.

Vigdis Hjort kommer også med en ny roman. Og det går neppe rolig for seg. Forrige gang vant hun Brageprisen, ble nominert til Nordisk råds litteraturpris og satte i gang en debatt om virkelighet og litteratur hvor siste ord fremdeles ikke er sagt.

«Lærerinnens sang» er navnet på romanen vi ser fram til å lese i høst. Det vi vet om den er at hovedpersonen er en kvinne omtrent på forfatterens egen alder og at hun underviser i Bertolt Brecht. Så skjer det noe som gjør henne til en offentlig person uten at hun setter pris på akkurat det.

Store forventninger II

På krimfronten får vi gjensyn med et par veteraner.

Den ene er den forhenværende politifullmektigen, nyhetsoppleseren, justisministeren og med mye mer, Anne Holt. Hun har kanskje pensjonert den gamle krimheltinnnen sin på politikammeret til fordel for stjerneadvokat og tidligere toppidrettsutøver Selma Falck. Utgangspunktet i plottet for krimromanen «En grav for to» en dopingsak som lukter Terese Johaug lang vei. Men det utvikler seg selvfølgelig i enda alvorligere retninger.

Den som trodde Varg Veum var død, eller bare for gammel, har tatt feil.  Gunnar Staalesen sender gamlingen ut på oppdrag nok en gang. Veum og Staalesen har profilert nordisk noir lenge før begrepet ble oppfunnet. «Utenfor er hundene» er tittelen på romanen hvor Varg Veum skal slite kropp og helse nok en gang.

Rutinerte er selvfølgelig også Hans Olav Lahlum, Unni Lundell, Tom Egeland, Jørn Lier Horst og Lars Kepler som alle skal skremme oss med en nye krimromaner i høst.

Virkelig blodig alvor

Det finner vi i faktaavdelingen av høstens bøker 2018. Antony Bevoor gir oss enda mer blodig informasjon fra annen verdenskrig. Arnhem heter boka og beskriver de siste krampetrekningene på Europas vestfront. Dette blir selvfølgelig et must for alle som bare må ha mer om den store krigen.

Fakta får vi også i avdøde Hans Roslings bok, som på norsk har beholdt sin opprinnelige tittel, «Factfulness». Rosling er en kjent lege og folkeopplyser. Han metode er å finne faktagrunnlaget bak kjente offentlige myter og korrigere dem med statistiske virkemidler. Bill Gates likte boka så godt at han kjøpte noen millioner eksemplarer og forærte den til alle avgangsstudentene i videregående skole.

Forbigåelsene av noen av høstens bøker i 2018

Noen nevnt og mange glemt. Vår vane tro har vi i Boktipset ganske sikkert oversett en rekke salgssuksesser og kommende prisvinnere i vår omtale av høstens bøker i dette vår frues år 2018. Kanskje du kan rette opp dette ved å nevne dem i kommentarfeltet her eller på vår facebookside?

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Gi beskjed om