Nobelprisvinneren V.S. Naipaul er død

Begivenheten ble sparsomt omtalt i norske medier. Den 12. august 2018 forlot V.S. Naipaul de levendes rekker. Han ble 85 år gammel.

Kun VG nevner ham i en notis hvor de oppsummerer hans liv og virke -altfor kort. Hans fulle navn var Vidiadhar Surajprasad Naipaul. Med tanke på tittelomslagenes bredde er det forståelig at han først og fremst er kjent som V.S. der ute i verden,

Han ble født på den karibiske øya Trinidad og Tobago. Foreldrene hans var av indisk herkomst. Besteforeldrene ble rekruttert for å arbeide på sukkerplantasjene i 1880-årene. Faren jobbet som journalist i hovedstadspressen.

V.S. Naipaul – en karibisk forfatter

18 år gammel flyttet han til Oxford i England for å studere. Her slo han seg til. Han begynte raskt å skrive. Bortsett fra en kort jobb i BBC har han aldri hatt noe annet yrke enn å være forfatter.

De første bøkene som kom fra hans hånd var beretninger fra det miljøet han vokste opp i. Fra begynnelsen ble han gjerne omtalt som en karibisk forfatter. Gjennombruddsromanen regnes for å være «Et hus til Mr Biswas», Den er skrevet i en humoristisk stil og er inspirert på forfatterens far.

Men V.S Naipaul med sin multikulturelle bakgrunn rystet etterhvert av seg dette stempelet. Sammen med sin første kon innledet han et omfattende liv på reisefot. Med reisestipender flyttet han rundt i Afrika, Asia og Amerika. Ved siden av romanene skrev han mange reisebøker og sakprosa med kulturelle betraktninger.

Verdenslitteratur og Nobelpris

I 1971 fikk han den høythengende Booker-prisen for romanen «I en fri stat», Et afrikansk land hadde fått sin frihet, men fraværet av kolonimaktens stabiliserende effekt avstedkom uberegnelige følger. V.S,Naipul gikk fra å være «karibisk» til «postkolonial» forfatter,

Han skapte kontorverser med boka «Blant de troende» fra 1981. Her skildret han reiser i Iran, Pakistan, Malaysia og Indonesia, land som bygget opp autoritære religiøse styresett ved bruk av vold, undertrykkelse og tankens ufrihet.

For sin skrivekunst og popularitet ble han adlet av den britiske dronningen og fikk retten til å skrive Sir foran navnet sitt.

Nobelprisen i litteratur mottok han fra Svenska Akademin i 2001. Han hadde lenge figurert på favorittlistene. Blant godordene i begrunnelsen sto det at han hadde forent lydhør fortelling og ubestikkelig iakttakelse i verk som tvinger oss til å se den bortgjemte historiens nærvær.

En problematisk person og en problematisk litterær arv (?)

The Guardian trekker i forbindelse med hans død fram noen kritiske bemerkninger til hans person.

Selvsagt møtte han motbør for sin islamkritikk. Men det var også de som mente han oppebar koloniale myter og fordommer om de han skrev om.

Arrogant var han inntil det ufyselige. Blant annet uttalte han at det ikke fantes den kvinnelige forfatter som kunne skreve bedre enn ham, inkludert Jane Austen.

Slike ting kan kanskje ligge i en forfatters rett til å provosere, men mer alvorlig var hans voldelige tendenser. Han har selv bekreftet at han mishandlet sin elskerinne Margareth Gooding gjennom mange år, og det i en slik grad at hun ikke kunne vise seg offentlig etterpå.

Bøkene han skrev

Følgende titler av V.S. Naipaul er oversatt (med norsk utgivelsesår i parentes):

 • Calypso (1966)
 • I en fri stat (1973)
 • Gerilja (1976)
 • Der elva krummer seg (1980)
 • Blant de troende (1981)
 • Ankomsts gåte (1988)
 • Reise i Sørstatene (1990)
 • India (1993)
 • Golfo Triste (1997)
 • Bortenfor troen (1999)
 •  Et halvt liv (2002)
 • Et hus til Mr. Biswas (2002)
 • Magiske frø (2006)

I den grad bøkene ikke er å oppdrive på norsk, finnes de selvfølgelig på engelsk. Alle utgivelser før 2000 er dessuten digitalisert av Nasjonalbiblioteket og tilgjengelige for norske IP-adresser. Les en nobelpris-vinner i dag.

Illustrasjonsfoto: Faizul Latif Chaurdury

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Gi beskjed om