Søsterklokkene av Lars Mytting

Søsterklokkene er en av høstens utgivelser som det har vært knyttet store forventninger til, både fra forlagets presentasjon av sin høstliste og fra avisanmeldernes forhåndsomtaler.

Forfatteren Lars Mytting har jo tidligere vist seg å være i stand til å levere både det folket og det kritikerne vil ha. Vi har sett på de første reaksjonene i kjølvannet av lanseringen.

Om søsterklokkene

Søsterklokkene er en historisk roman fra bygde-Norge, nærmere bestemt et eller annet sted ikke så langt fra forfatterens hjemtrakter.

Søsterklokkene av Lars Mytting. Her kan du bestille og lese boka.

Utgangpunktet og inspirasjonen for fortellingen er et vakkert sagn Mytting leste i en gammel bygdebok. Det er gjengitt mange ganger i forbindelse med omtaler av boka. Her kan du se forfatteren selv fortelle det.

Kort gjengitt var det altså en gang to søstre som ble født i ei bygd langt fra by og hav. De var skapt slik at ingen av dem kunne gå et sted uten at den andre fulgte med. De var altså det vi i dag kaller siamesiske tvillinger, sammenvokst fra hoften og ned.

Men de vokste opp slik, og i henhold til sagnet skapte de stor glede rundt seg. Med sine fire hender laget de også noen kunstverk av noen vevnader. Da den ene søsteren lå for døden, var det fortsatt sik at dit den ene gikk, måtte den andre følge med.

Deres siste natt sammen vevde de et mesterverk som spiler en rolle i den videre fortellingen.

Den sørgende faren brukte etter dette alt han hadde av gods, gull og sølv til å få laget et par praktfulle kirkeklokker til bygdas kirke og døtrenes minne.

Romanens nåtid er den samme bygda på 1880-tallet. Vi møter en ambisiøs ung prest som vil ha en ny kirke. Den gamle, inkludert søsterklokkene. skal rives og gjenoppbygges i Tyskland. I den forbindelse kommer det også en tysk kunstner til bygda. Så har vi den unge gårdstøsen som er hovedpersonen i vår fortelling, og en etterkommer av faren til søstrene i sagnet.

Her er det duket for et tradisjonelt trekantdrama, bygdehistorie og underliggende mysterier med forskjellige tråder som kanskje vil knyttes sammen ved romanens slutt.

Dog er dette en planlagt trilogi , så det kan hende engasjerte lesere vil få lov til å vente.

Anmeldelser av Søsterklokkene

Det er mulig Mytting skriver på en måte det er vanskelig å mislike. For de fleste anmeldere hekter seg kun opp i mindre detaljer.

Lanseringen med etterfølgende intervjuer og portretter av forfatteren må sies å være vellykket. Mytting gjengir passasjer av boka på sitt eget målføre og legger opp til den rette stemningen.

Den mest begeistrede anmeldelsen kommer kanskje fra Dagens Næringsliv hvor overskriften rett og slett er «strålende historisk roman».  Videre skrives det at Mytting er «en forfatter med særpreg i et språk med nok vidd og mothaker til å vise at det er mer enn eksotisk nok å gå inn i en norsk stavkirke».

Entusiastisk er det også fra NRK Bok: «Det som gjør Søsterklokkene til en uvanlig god roman, er at dramatikken er knyttet til liv og levemåte i fortid og samtid».

Av de som også er veldig fornøyde, men likevel har litt å innvende, altså de typiske femmerne, finner vi  VG. Her skryter de av forfatterens «besnærende og stødige prosa (som) er sterkt farget av eventyrets og sagnlitteraturens fortellinger». innvendingen er at det er noen partier som «flørter med det melodramatiske»

Anmelderen i Aftenposten mener at Mytting har en utsøkt sanselighet i språket sitt som vitner om en fysisk fundert kjennskap til mange av verdens ting og fenomen, Men dertil synes han at «romanen er noen hakk for skjematisk,

Men noe dårligere enn dette, har vi ikke sett. Det er altså ingen av de store mediehusenes anmeldere som har sett behovet for å rive enda en suksessforfatter ned av pidestallen.

Vi kan derfor melde om en gjennomgående tilfredshet for en roman som i stor grad innfrir forventningene til den.

Får han en ny suksess med Søsterklokkene?
Forfatteren Lars Mytting fotografert av Julie Pike

Om Lars Mytting

Mytting er mannen bak den store vedboka; «Hel ved»  fra 2011. Den ble utgitt som en sakprosabok, og ble en enorm salgssuksess.

Som en veileder til det gode liv gjennom ved, fikk den et stort publikum. Den er oversatt til mange språk. I Storbritannia ble den  kåret til årets sakprosabok.

Forfatteren har vært bekymret for at han for evig og alltid skal være stemplet som «vedmannen». Han har sagt at denne boka er som ei søkkrik ekskone du har fått fem unger med. Du blir aldri helt kvitt henne.

Nå fikk den neste romanen til Mytting også en rimelig god mottakelse. Det var «Svøm med den som drukner». Det ble gode kritikker også på den, og Bokhandlerprisen for 2014.

Andre romaner skrevet av Lars Mytting er Hestekrefter fra 2006 og Vårofferet fra 2010,

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Gi beskjed om