Norske forfattere har humor

Det er populært å hevde at norsk litteratur ikke er morsom. Derfor skjer det til tider at media kommer med oppslag hvor folk kan få bekreftet dette.

Det kan være at man plutselig har funnet fram til noen norske forfattere som faktisk er morsomme, og presenterer dette som en sensasjonell nyhet. I sommerens agurkperiode oppfordret nrk.no ti norske forfattere å anbefale en annen morsom norsk forfatter i en slags stafett.

Vanligere er det at det blir rettet et slags anklageskrift mot norsk litteratur og norske forfattere på generelt grunnlag.

Tanta i Akersgata etterlyser mer humor og glede

Slik Aftenpostens nye litteraturanmelder Preben Jordal gjorde da han ble intervjuet av sin nye arbeidsgiver 6. august. Overskriften ble til «En del norske forfattere skriver uten det minste spor av humor». Dette er helt sikkert riktig, på samme måte som det gjelder forfattere andre steder i verden. Resten av intervjuet ligger bak betalingsmuren, så det er ikke godt å vite om han med det også mener å si noe generelt om norsk litteratur.

Klar tale får vi imidlertid fra forfatter Bjarte Arneson som i en kronikk i samme avis 13. september følger opp med «Norsk litteratur har alltid vært alvorets og tungsinnets arena».

Artikkelen er utstyrt med portrettfotografier av seks kjente norske forfatter tatt i noen av deres mest melankolske øyeblikk.

Bjarte Arneson er kanskje selv en morsom forfatter. Det er vanskelig å si uten å ha lest ham. Han kan gjerne sende et leseeksemplar til Boktipset så vi får se om den får vår humørløse anmelder til å le.

En skivebom som ikke svarer på oppgaven

Når det gjelder kronikken hans, er den derimot en total skivebom iblandet forsøk på å latterliggjøre enkelte norske forfatteres forsøk på å være morsomme.

Den første halvdelen av kronikken bruker han på å si at komedien har blitt nedvurdert helt siden antikken. Så er det litt om at morsomme filmer ikke blir vurdert etter de kriterier de burde, men at de blir satt opp mot mer «alvorlige» filmer.

Dette har da ingenting med norske forfattere eller vår norske litteratur å gjøre, Arneson! Du har ikke svart på oppgaven. Dette blir stryk. Kanskje Arneson ikke synes det er så morsomt å holde seg til temaet? I en kronikk eller debatt skal man det, selv om det er lov å være litt morsom innenfor de rammene den setter.

Så kommer det et par avsnitt om at vi bør se til USA, hvor det nevnes noen navn og adjektiver som utøylede og forfriskende. Ja, ja, vi har hørt det før. Alt er bedre i Amerika. For vår del kan vi tilføye at vi også har lest morsomme noveller og romaner med opprinnelse fra både Øst-Europa og Kina. Likeledes har vi lest tungsindige og tåredryppende bøker som har kommet fra det forjettede landet på den andre siden av Atlanterhavet.

Er Norge landet nord for humorsirkelen?

Når Arneson endelig kommer til saken, er poenget at han ikke synes det som skrives av morsom litteratur i Norge egentlig er noe morsomt. Så da er det vel en sak om hvilken type humoristisk sans man har.

Arneson skriver: «Mye av det som passerer som ‘humor’ i norsk litteratur er morsomt på samme måte som hikking under en gudstjeneste – altså noe som ikke er spesielt morsomt i seg selv, men som fremstår morsomt i kontrast til de alvorstunge omgivelsene».

Dette er vel en anerkjent del av humorbildet. Gode fortellere med selvironi har alltid fått god uttelling ved å berette om situasjoner hvor de ikke har vært seg selv helt bevisst på omstendighetene. «Seinfeld» som mange anser som den morsomste tv-serien som noen gang er laget, er et langt epos sammensatt av slike pinlige øyeblikk. Den er forresten laget i USA.

Dag Solstad: Han er ikke morsom. Foto Oktober Forlag

Det eneste konkrete eksemplet Arneson trekker fram er Dag Solstad. Selv anser vi Solstad som en alvorlig forfatter som krydrer bøkene sine med lange humorpassasjer. I en av romanene sine inkluderer han et møte med seg selv og en av leserne sine, hvor sistnevnte kaller ham en «morsom forfatter». Deretter kommer en lang og særdeles indignert utlegning om at han aldeles ikke er morsom.  Men Solstad er morsom, om han ønsker det eller ikke.

Et poeng vi derimot kan være enige i, er at det som faktisk utgis av humor i litteraturform ikke tildeles stor oppmerksomhet av medier eller anmeldere. Det er det som gjør at de samme mediene og anmelderne med jevne mellomrom kan gjøre en sak på det.

EJ

Her kan du lese Bjarte Arnesons kronikk

Tillegg: Disse norske forfatterne er morsomme:

 • Ludvig Holberg
 • Johan Hermann Wessel
 • Alexander Kielland
 • Arne Garborg
 • Helge Krog
 • Agnar Mykle
 • Tor Åge Bringsværd
 • Dag Solstad
 • Ragnar Hovland
 • Knut Nærum
 • Nina Lykke

Lista utfylles løpende.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Gi beskjed om