Bøker om Donald Trump

Bøker om den amerikanske presidenten Donald Trump ruller ut på løpende bånd. De blir lest, anmeldt, slaktet og rost. Historikeren (og krimforfatteren) Hans Olav Lahlums er også ute med en bok om høstens presidentvalg, Trump, Biden og slaget om USA.  Her tar vi en liten gjennomgang av noen av de tilgjengelige verkene om verdens – for øyeblikket – mektigste mann.

Hvor skal vi begynne?

Det er skrevet så mye om D. Trump at vi må foreta et selektivt utvalg. Selv før han var aktuell som presidentkandidat, ble det skrevet tjukke bøker om ham. Det var da den suksessfulle og kontroversielle forretningsmannen som ble omtalt.

Men her er det presidenten Trump vi er mest interessert i. Han er selvfølgelig vel så kontroversiell som politiker. Hvor suksessfull han er, kan være vanskelig å vurdere med samtidens briller. Det er vel noe av det vi håper bøkene kan hjelpe oss med.

Siste sommers store Trump-bestselgere

Det skjer så mye ,så fort, i politikken, at det kanskje er greiest å starte med de siste oppdateringene.

Det som har fylt avisspaltene i de siste er presidentens kjødelige niese, som viser seg å ikke være overbegeistret for onkelen sin. «Verdens farligste mann», kaller hun ham. Og det er ikke noe hun er stolt av. Den fullstendige engelske tittelen på boka er Too Much and Never Enough: How My Family Created the Worlds Most Dangerous Man. Hva den eventuelt vil hete om den kommer på norsk, vites ikke.

Her er det ikke de politiske analyser som dominerer, men de personlighetsmessige. Niesen Mary Trump er nemlig også psykolog. Hennes fagkunnskap forenes altså med personlige minner og familiehistorier hun har hørt, for deretter å danne et fullstendig bilde av mannen. Det nevnes blant annet at han skal ha betalt personer for å ta eksamener eller opptaksprøver i sitt navn.

Donald Trump er naturlig nok ikke overbegeistret, og advokatene hans prøvde å stanse utgivelsen. Uten å lykkes.

Mary Trump: TOO MUCH and NEVER ENOUGH. Boka om favorittonkelen kan kjøpes på Norli.

Det er heller ikke så lenge siden presidentfruens gode eksvenninne Stephanie Winston Wolkoff utga sine memoarer Melanie and Me. Den var ikke flatterende for presidentparet.

Mer politisk er den tidligere sikkerhetsrådgiveren John Boltons The Room Where It Happened: A White House Memoir. Blant snackset som serveres her er en påstand at president Trump under en middag med den kinesiske presidenten skal ha anmodet ham om hjelp til å vinne det neste presidentvalget.

Vi bør ikke unnlate å nevne at alle de nevnte her har tjent usannsynlige mye penger på bøkene sine. Og det allerede før de ble utgitt. Dette understrekes selvfølgelig kraftig fra motkreftene i Trump-leiren. Det legges ikke skjul på at de mener det er økonomiske motiv bak det de anser som en svertekampanje mot presidenten.

Som enhver god amerikansk president, spiller Donald Trump selvfølgelig golf.

Tungvekterne

Den riktig store boka om Trump kom i 2018 og ble skrevet av journalisten Michael Wolff. Tittelen var Fire and Fury: Inside the Trump White House. Eller Ild og vrede, som den ble hetende på norsk. Kagge forlag hadde et helt team av oversettere for å få boka raskest mulig på det norske markedet. Wolff hadde da hatt anledning til å følge presidenten og staben i lengre tid, og hans rapport fra dette kan ikke betegnes som smigrende for dem det gjelder.

I denne kategorien må også nevnes Bob Woodwards bok fra samme år. Det er den Woodward som ga grunnlaget for Nixons Watergate med Alle presidentens menn. Tittelen FEAR Trump in the White House viser hvilken vinkling som er valgt.

I dette året fikk vi også en norsk bok om Trump. Professor og USA-kjenner Ole O. Moen sto bak D. Trump – en annerledes president. Denne boka preges naturlig nok mer av norsk professoral nøkternhet, men kommer summa summarum heller ikke ut til presidentens fordel. Konklusjonen er klar nok: -Jeg vil plassere ham i en egen særklasse som den mest udugelige og potensielt farligste president som USA noensinne er blitt belemret med.

Og endelig, før innsettelsen kom den store, tjukke boka om presidentkandidatens liv fram til da. Michael d’Antonio har skrevet boka Sannheten om Trump, som også har kommet på norsk.

Bøker av Donald Trump

Men mannen har tross alt krav på et forsvar. Det leverer han selv. Gjerne i form av meldinger på Twitter. Presidentens konto på dette sosiale mediet har lenge vært tilgjengelig for alle som måtte være interessert. Og det er de mange, spesielt journalister, som er.

Men Donald Trump står også oppført som forfatter av flere bøker. Det er selvfølgelig verket som må stå som hans ideologiske manifest: Crippled America: How to Make America Great Again. Den burde kanskje leses av alle som har et ønske om å forstå. Boka er også utgitt på norsk av Juritzen forlag.

Men boka man kanskje fremfor noen burde få med seg er D.Trump: How to Get Rich fra2004. Dét er definitivt noe han har greie på.

Blir Donald Trump valgt til president på ny, eller kan Biden og demokratene forhindre det?

Hvilken Donald Trump bok bør du lese?

Valget er ditt, om det er personen Trump du er nysgjerrig på, om det er politiske analyser eller mannens egne skrifter som interesserer. Det er nok å ta av for den som har tid og lyst.

Boktipset foreslår Hans Olav Lahlums rykdende ferske bok om valget som står foran døra; Trump, Biden og slaget om USA. Ting forandrer seg så fort hele tiden, så det er greit med en mest mulig oppdatert framstilling, samtidig som du også får et litt norsk perspektiv på det.

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Gi beskjed om