Drøm om de levende – en ny roman av Gaute Heivoll

Den poetiske tittelen Drøm om de levende som maner til ettertanke, Tiden Norsk forlag lanserer med denne den siste romanen til forfatteren Gaute Heivoll. Heivoll har befunnet seg i tetsjiktet av norske forfattere de siste ti årene, med romanen «Før jeg brenner ned» som det foreløpige høydepunktet. Hva har han funnet på denne gangen?

Dette handler romanen om

Drøm om de levende er inspirert av farens liv, spesielt oppvekst og unge år. Så hva gjør faren hans så interessant at man skal lese en bok om ham? Vel, for det første er det jo ingen biografi. Det er en roman som følger det samme livsløpet som Heivolls far.

Slik kan forfatteren supplere med miljøskildringer og tanker om oppveksten i en tid forfatteren selv ikke var født.

Men temaet i boka, om det skulle være et slikt, er hvordan det er å leve med psykisk sykdom på en tid hvor dette var et strengt tabu. Å bli innlagt på en psykiatrisk klinikk på slutten av 1960-tallet er i det hele tatt vanskelig å forestille seg i dag, hvor slike ting formodentlig blir tatt atskillig mer på alvor.

Dette sier anmelderne om Drøm om de levende

Hvis vi starter på toppen, er anmeldelsen på  NRK.no den mest entusiastiske. Kritikeren Marta Nordheim mener rett og slett at vi her får Heivoll på sitt beste (og han vant tross alt Brageprisen for beste skjønnlitterære bok i 2010).

Fædrelandsvennen stemmer i med å kalle den en vakker oppvekstroman om en følsom gutt.

Gabriel Moro triller en femmer på VG-terningen og skriver dette er et rørende farsportrett.

Malurten i begeret kommer fra Dagbladet. Anmeldelsen bærer preg av at skribenten kjedet seg kraftig under lesingen, eventuelt at han hadde en ekstrem dårlig dag. Avisens Arne Bergsdal synes nemlig at boka ikke klarer å vekke begeistring. Han utdyper dette med at handlingen er påfallende udramatisk og stillestående.

Overveiende gode kritikker av Gaute Heivolls siste bok. Den kan blant annet bestilles fra Norli.

Om Gaute Heivoll

Til tross for sin unge alder har Gaute Heivoll lenge vært i fremste rekke av aktuelle norske forfattere. Debuten var novellesamlingen Liten dansende gutt i 2002. Etter det har han vekselvis skrevet romaner og barnebøker. Flere av de siste er i samarbeid med illustratøren Lisa Aito.

Det store gjennombruddet må sies å være med Før jeg brenner ned i 2010, selv om Heivoll hadde vunnet priser før det. Brageprisen for årets beste skjønnlitterære bok er vel den høyeste anerkjennelsen en kan få innenlands.

Han ble dessuten nominert til den samme prisen for barneboka Svalene under isen i 2012, og er nominert tre ganger til Bokhandlerprisen og én gang til P2-lytternes romanpris.

Slik sett kan en alltid regne med en ny roman av Heivoll når det skal deles ut priser.

Ellers kretser svært mange av romanene hans seg om hjembygda Finsland. Nåde Før jeg brenner ned og den forrige boka Sang om sekstiåtte forrædere tar utgangspunkt i historiske hendelser, som forfatteren dikter videre på.

Før jeg brenner ned er også filmatisert av regissøren Erik Skjoldbærg under tittelen «Pyromanen» i 2019.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Gi beskjed om