Karin Fossum: Bakom synger døden

Døden er som tittelen antyder  hovedpersonen i Karin Fossums nye kriminalroman. Dette blir den femtende boka i serien om etterforskeren Konrad Sejer. Boktipset har sett nærmere på boka og hva kritikerne mener om den.

Dette handler Bakom synger døden om

Bokas andre hovedperson er en ung gutt med mer enn et par kilo for mye. Det har han det ikke godt med. Denne traumen utløser sammen med følelsen av ikke å bli verdsatt, svært mørke krefter.

Ei ung jente blir funnet drept. Vi blir introdusert for en videre krets i ungdomsmiljøet. Det er nemlig også andre som har litt å slite med her. Både med forholdet til foreldrene og med livet generelt.

Så kommer Konrad Sejer inn i bildet, for femtende og kanskje aller siste gang. Kan hans observasjoner og velvalgte spørsmål lokke fram gjerningspersonen?

Dette er den ytre rammen rundt denne historien som også beskrives som en psykologisk thriller. Her går vi inn i de mørkeste irrgangene i hodene på den nesten voksne generasjonen. Kanskje oppdager vi en del ting vi gjerne ville vært foruten.

Og litt om kunst er det også blitt plass til i romanen.

Dette sier anmelderne om Bakom synger døden

Anmelderne i landets største aviser er ganske samstemte. Fossum har vel alltid vært en kritikerfavoritt, og denne boka utgjør som sådan intet unntak i forfatterskapet. De ellers så strenge kritikerne er rett og slett overbegeistrede.

VGs anmelder Elin Brænd Bjørhei innleder med en sekser på den etter hvert så kjente terningen. Hun skriver at Bakom synger døden er en mesterlig komponert krimroman, som også kan leses som en kommentar til vår samtid.

NRK mener i sin anmeldelse at vi her kan lese Karin Fossum på sitt beste. De har valgt  å omtale boka under den finurlige overskriften «Konrad Sejer og forbrytelsens BMI»

Cathrine Krøger i Dagbladet skriver at romanen er overraskende og direkte elegant. Den er variert, leseverdig og gir gode psykologiske portretter.

Så kan vi legge til at Aftenposten i sin overskrift bruker betegnelsen «en dyktig menneskeskildrer» om Fossum og Dagsavisen skriver at boka har «ikke bare en fabelaktig friskhet, men også en plagsom aktualitet», men da er vel superlativene brukt opp.

I henhold til anmelderne er det altså dette kriminalromanen vi bør lese i år. De var derimot ikke like enige når det gjaldt hennes forrige roman Formørkelsen.

Les hva vi skrev om Formørkelsen her.

Bakom synger døden. Kjøp boka hos Norli.

Konrad Sejer trekker seg tilbake

Konrad Sejer var allerede en erfaren etterforsker i den aller første boka, Evas øye, som kom ut i 1995. Siden har han trasket rundt i Drammens gater og takk nakketak på en morder omtrent ved hvert gatehjørne i elvebyen.

For det er Drammen det dreier seg om. Om ikke byen nevnes med navn, er det lett å lokalisere byens kjente vannhull, sykehuset og andre kjennemerker i bygatene. Det er også de slitne nabobygdene like utenfor bysentrum, hvor det vrimler av hillbilly-aktige typer. Den gamle brune kneipa Kings Arms er lett omskrevet til puben Kongens Våpen i Evas øye.

I de første bøkene ble vi også innviet i privatlivet til Konrad Sejer. Han hadde som diverse andre krimhelter (og mennesker for øvrig) en del utfordringer også i dagliglivet. Men han har dog et helt vanlig forhold til alkohol, i motsetning til kollegene Harry Hole i Oslo og Varg Veum i Bergen.

I de senere romanene har han blitt mer perifer på bekostning av historiene til ofrene og gjerningsmennene. For disse kommer Sejer utenfra, og på den ene eller andre måten påvirker han handlingsvalgene deres.

Men med Bakom synger døden, vil han altså tre tilbake og pensjonere seg som litterær etterforsker.

Om forfatteren Karin Fossum

Karin Fossum er mest kjent for kriminalromanene om Konrad Sejer, men hun har skrevet mer enn det. Faktisk fikk hun Tarjei Vesaas´ debutantpris for diktsamlingen Kanskje i morgen allerede i 1974.

Men det var ikke før 20 år senere hun for alvor fikk suksess som forfatter. Med krimserien om Konrad Sejer har hun hentet inn det som er priser på området. Det inkluderer den norske Rivertonprisen to ganger, den skandinaviske Glassnøkkelen og den europeiske The Gumshoe Award. I 2000 vant hun også Brageprisen i åpen klasse for Elskede Poona.

Bøkene har også blitt filmatisert. NRK-serien Sejer – Ikke se deg tilbake med Bjørn Sundquist er et høydepunkt i så måte. Sundquist lyktes til de grader med å gi Sejer-figuren karisma. Det gjelder selv om Konrad Sejer i bøkene er høy og slank, i sterk motsetning til Bjørn Sundquist.

Fossum har også skrevet romaner og noveller utenom krim-sjangeren, og har stort sett høstet gode kritikker også for disse.

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Gi beskjed om