Mat i litteraturen

Bøker om mat

Ser du godt etter i et tilfeldig besøk i bokhandelen, vil du se utallige bøker om mat. Hvis det tilfeldigvis er akkurat ute etter, er du heldig. Samtidig får du et problem:

Lik et overfylt buffetbord innser du at du ikke kan ta for deg av alle rettene samtidig. Til hjelp har vi derfor laget en rask gjennomgang av de ferskeste bøkene som handler matlaging vi har funnet på markedet.

Eyvind Hellstrøm – igjen

Vi ser mannen overalt – på fjernsyn og sosiale medier, samtidig som han er rikssynser på det meste som har med mat eller restaurantdrift å gjøre.

I tillegg er han aktuell med hele to bøker om mat; «Hellstrøms hemmeligheter» og «Hellstrøms grønne hemmeligheter» som er skrevet sammen med Anita Rennan.

Vi spør oss om mannen faktisk kan ha noen hemmeligheter igjen ettersom han allerede har brettet ut så mye både av eget liv og av mat han har laget i offentlige kanaler.

Imidlertid går det gjerne litt for fort seg, og Hellstrøms personlighet og karisma kan fort avlede fra det som er vesentlig. Nemlig oppskriftene.

Derfor kan det være godt å få dem skriftlig slik vi gjør i bøkene.

Men er boken like velskrevet som Hellstrøms muntlige tirader? Vel, her er et sitat fra omslaget:

Jordnær mat handler om magi i grytene, om å skape et gyllent triangel av smak, konsistens og estetikk på varme tallerkener.

Er det egentlig en hemmelighet, når vi kan lese alt sammen i en bok, Eyvind Hellstrøm?

Trines matblogg på papir

Du som har Internett har sikkert vært inne på Tines matblogg. Kanskje du også er der til stadighet.

Leter du etter en oppskrift, eller om det er noen detaljer du er usikker på, er det nesten garantert at Google sender deg til Trine.

I bokhandelen (også i nettbokhandlene) er Trine Sandberg (Ja, hun har et etternavn også) representert med to titler: «Trines hverdagsmat» og «Trines kokebok for unge kokker».

Begge er like velskrevet, lettforståelige og presise som de innleggene hun skriver på nett.

Så kan noen spørre om dette er nødvendig med ei bok når vi faktisk kan finne alle mulige oppskrifter på nett.

Det er lov å spørre, men svaret er et soleklart: Ja! Selvfølgelig må du ha ei bok å kikke i når du vil finne ut hva du skal ha til middag! Ei god kokebok er like viktig som komfyren når du skal lage mat!

«Hva skal vi ha til middag»

Det bringer oss fram til neste tittel, som søker å gi svaret på akkurat dette. Hvor mange ekteskap har ikke raknet på grunn av dette trivielle spørsmålet, som dog er så vanskelig å besvare – dag etter dag.

Det er Asbjørn Sandøy, også kjent som bloggeren og restauranteieren Kokkejævel som står bak teksten.

I bloggen er han kjent for sitt friske språk, og også utleveringer av egne private problemer.

Blant oppskriftene finner vi middagsklassikere som kjøttkaker, fiskegrateng og fårikål, med variasjoner. Noen spesialiteter for viderekommende er også med, men ikke mer enn at du kan finne ingrediensene i nærbutikken din.

Salater og glutenfritt

Nye mattrender og et ønske om å spise sunner har ført til et behov for nye oppskrifter.

Grønnsaker er som kjent svært sunt. men egentlig ikke så veldig apetittvekkende for de fleste av oss. (Det er en del som hevder det i et forsøk på overbevise seg selv).

Dog kan de rette oppskriftene heve smaksopplevelsen betydelig. Her kommer de «grønne» kokebøkene inn i bildet, som for eksempel den om de grønne hemmelighetene til Eyvind Hellstrøm.

Stadig flere får problemer med gluten, eller har et ønske om å unngå det. Da er utfordringen å få glutenfrie alternativer som er så nær som mulig den maten du ellers spiser og liker.

Da kan du prøve deg på «Den store glutenfrie bakeboka – med alt du har savnet… og mer til», som er skrevet av Yannis Filolias og Elisabeth Carlsen.

Alternativet: Pølser og pils

Som en motvekt til all den sunne maten, kan du sjekke ut denne. Det skulle vel bare mangle at ikke også artisten Stians Staysman Thorbjørnsen ga ut en bok ettersom alle andre kjendiser gjør det.

Sammen med Jørn Idar Almås Kvig har han altså skrevet «Pølser og pils», som selvfølgelig dreier seg om rask og god mat, sammen med andre goder livet måtte ha by på.

Klassikeren – Hanna Winsnes

Den første egentige kokeboka som ble skrevet i Norge var antakelig Lærebog i de forskjellige Grene af Huusholdningen som ble skrevet av Hanna Winsnes i 1845.

Winsnes var prestefrue og kunne lage mat såvel til de store anledninger, som enkel husmannskost som passet for sognebarn med litt mindre økonomiske ressurser og avhengighet av svært lokale råvarer.

Lærebog i de forskjellige Grene af Huusholdningen kan lastes ned gratis fra sidene til Det norske bok- og litteraturselskap (DNL).

Hanna Winsnes
Slik så hun ut, 1800-tallets Ingrid Espelid Hovig, Hanna WInsnes 1789-1872.

Mat i litteraturen

Det er ikke til å komme forbi at enkelte forfattere har et stort oppheng i mat. Det går en linje fra Isak Dinesens «Babettes gjestebud» til detektivkokken Fredrik Drum som springer ut av Gjert Nygaardshaugs penn.

Vi anbefaler diktet Om steder på jorden og mat jeg liker av forfatteren Jens Bjørneboe.

God apetitt.

(Hvilken kokebok har forandret livet ditt)?