Dødevaskeren av Sara Omar

Den danske boka «Dødevaskeren» av dansk-kurdiske Sara Omar har blitt en norsk suksess.

Den handler om en pikes oppvekst i den kurdiske delen av Irak. Det er en historie som gir norske lesere bakoversveis og det har ført den til topps på salgslistene.

Hjulpet har også den offentlige debatten i kjølvannet av boka. Den kan leses som en sterk kritikk av kvinnefiendtlig Islam.

Om «Dødevaskeren»

Svært mange anmeldere tar tak i den groteske åpningen for å slå an tonen i den videre anmeldelsen.

Kort gjenfortalt nok en gang dreier det seg om en pike som tilfeldigvis får utløst menstruasjonen mens hun prøver å lære å sykle. Det får den uvitende og hysteriske faren til å tolke situasjonen slik at han er vanæret. Han skjærer av henne tungen og ørene og hun blir liggende å blø i hel.

Moren reagerer med å helle brannfarlig væske over seg selv. Hun brennes til døde ved siden av datteren.

Var dette i meste laget, eller tåler du mer? Vi skal ikke gjøre flere «spoilere» men det er mer av dette i boka. Hvis du virkelig ønsker å utvide horisonten om hvordan det er å leve i et fundamentalt forskjellig samfunn enn vårt eget, kan det være verdt det.

«Dødevaskeren» er hovedpersonens mormor som hun bor sammen med. Hun vasker de urene kvinnene som er drept og lemlestet for å gjenopprette familiens ære.

Sammen med den beleste morfaren er hun lyspunktene i den lille jentas liv. Uønsket som pikebarn av faren, har hun fått asyl i besteforeldrenes hjem. De kan imidlertid ikke beskytte henne mot alt.

Historien fortelles i tilbakeglimt av hovedpersonen som i nåtid befinner seg på et sykehus i Danmark. Vi får aldri vite hvorfor hun er innlagt.

Linjene til kurdernes liv i Danmark i dag får vi fra hovedpersonens samtalepartner, en legestudent opprinnelig fra samme området. Tvangsgifte og æreskultur har fulgt med til deres nye hjemland…

Sara Omar har skrevet en sterk historie.
Boka om ei muslimsk jentes oppvekst i Kurdistan på salgstoppen i Norge

Kjøp boka hos Tanum

Om Sara Omar

Dødevaskeren er Sara Omars debutroman.

Hun ble født i Nord-Irak i 1986, i likhet med bokas hovedperson og forteller.

Til Danmark kom hun som kurdisk flyktning da hun var 15 år gammel.

Hvor mye av handlingen i Dødevaskeren som er hennes egen historie er uklart. Men vi vet at hun har vært sykehusinnlagt flere ganger etter selvmordforsøk. Boka er presentert som fiksjon, men Omar sier at dette er ting som faktisk skjer i denne verdenen.

I dag er hun under politibeskyttelse. Boka kritiserer fundamentalistisk islam og bokstavtro tolking av Koranen. Det anses å være fare for reaksjoner fra ytterliggående muslimer.

I kjølvannet av romanen har Sara Omar blitt en offentlig figur. Hun har uttalt seg i mange medier angående kvinnesynet i islam og muslimske kvinners kår i Danmark og verden for øvrig. Hun har også vært i Norge og gjort en rekke intervjuer.

Hun holdt nyttårstalen for 2018 i Danmarks radio. Du kan se opptaket her.

Kan «Dødevaskeren» forandre verden?

Noen få bøker kan gjøre det. Sara Omars mål er å reformere islam, og få tolket Koranen mindre bokstavelig når det gjelder kvinnenes stilling. Hun ønsker også å vise fram denne verdenen for vestlige lesere.

Nå forteller kanskje ikke boka hennes så mye vi ikke visste fra før. Vi er kjent med at det foregår æresdrap, lemlestelse av jenter og kvinner og at det i en del slike miljøer er en total patriarkalsk dominans. Det har vi allerede fra media og det er også flere røster enn Sara Omars som har skrevet om muslimske kvinners stilling ut fra sin egen erfaring.

LES OGSÅ: Tante Urikkes vei av Zeshan Shakar

Men dette er ubehagelig lesning som vi helst legger fra oss. Vi lagrer det som generell informasjon og unngår å forholde oss til det.

Med denne romanens publisitet kan det være litt vanskeligere å forbli likegyldig. Omars etterfølgende kampanje og tilstedeværelse i media styrker aktualiteten ytterligere. Det er heller ingen tilsvarende bok som har solgt så bra i Norge tidligere.

Alene vil den nok ikke reformere islam eller endre kulturen i enkelte muslimske miljøer, men den kan være en begynnelse.

Tante Ulrikkes vei

Zeshan Shakar har skrevet en oppvekstroman fra Grorud-dalen, og for det har han mottatt Tarjei Vesaas debutantpris for 2017. Boka har fått tittelen «Tante Ulrikkes vei», etter det bomiljøet det handler om og hvor forøvrig forfatteren selv vokste opp.

For øyeblikket topper den bokhandlerforeningens salgsliste for pocketbøker.

Om Tante Urikkes vei

Sjekker du eiendomsmarkedet i dag, kan du få en treromsleilighet i Tante Ulrikkes vei for 2,7 millioner. Hva prisantydningene lå på på 1980-tallet hvor Shekars historie begynner, vites ikke. Antakelig var det også relativt rimelig, selv om blokkene var nyere. Fortsett å lese Tante Ulrikkes vei

Nekrolog over Jon Michelet

Det er ikke nødvendig å søke informasjon på Internett for å skrive  minneord om Jon Michelet. Hans livsløp er er spikret gjennom de bøkene vi har lest og de artiklene som er skrevet om ham.

Det underlige er at mannen bare ble 73 år. Alle de stedene han har vært og alt han har gjort på denne tiden, burde indikere nærmere det dobbelte. Han døde altså lørdag kveld. Fortsett å lese Nekrolog over Jon Michelet

Super-uke hos Tanum nettbokhandel

Vi følger med på nedsatte bøker. Det er Tanum denne gang som i denne salige vårtid peiser til med supertilbud på en rekke bøker. Superprisen er 50 % av utsalgspris, og gjelder fra 9 til 16 april. Boktipset har finlest utvalget og kommet fram til noen titler iallfall vi ønsker oss.

Hele utvalget ser du på denne siden (reklame).  Koden er «supertilbud». Du kan taste den inn når du kommer til kassa. Fortsett å lese Super-uke hos Tanum nettbokhandel

200 år med Aasmund Olavsson Vinje

Det er med stor glede vi annonserer at journalisten og dikteren Aasmund Olavsson Vinje fyller 200 år i år. Det skjedde fredag den 6. april.

Med «stor glede» skriver vi fordi da er det fest, feiring og oppstuss over jubilanten slik at flere lærer ham å kjenne. De som kjenner litt til ham fra før får gjerne også noen ekstra godbiter. Fortsett å lese 200 år med Aasmund Olavsson Vinje

Rivertonprisen til Aslak Nore

Aslak Nores bok «Ulvefellen» var Norges beste kriminalroman i 2017. Det har juryen til Rivertonprisen bestemt. Og det var aldri tvil om den avgjørelsen, sa juryformannen litteraturprofessor Hans H, Skei etterpå. En klar vinner med andre ord.

Rivertonprisen er oppkalt etter Stein Riverton, pseudonym for forfatteren og journalisten Sven Elvestad. Han regnes som en foregangsmann for kriminallitteratur i Norge. Tidligere vinnere inkluderer Jo Nesbø, Karin Fossum og Jørn Lier Horst. Fortsett å lese Rivertonprisen til Aslak Nore

Krimtips i påsken

Har du allerede pakket sekken til påsketur? Har du glemt påskekrim, sier du? Da er det ikke noe valg. Tøm den og begynn på nytt. Prioriter vekk noen par tykke sokker og frigi plass.

Kanskje har du allerede valgt ut bøkene du skal ha med. For eksempel kan det være en stabel du ikke kom gjennom i fjor, eller noen gode bøker kjæresten din har pålagt deg å lese.

Men mest sannsynlig har du ikke rukket å tenke på det engang. Disse normerte, men bevegelige fridagene eller lesedagene, kommer som en overraskelse plutselig hvert år. Fortsett å lese Krimtips i påsken

Omgitt av idioter

Hvordan Thomas Erikson kom til at denne tittelen var den beste på denne selvhjelpsboken, vites ikke. Mennesker som ikke eier ironi kan tolke det bokstavelig slik at alle andre er idioter.

Men boka har tydeligvis truffet både ironikerne og de andre på det norske bokmarkedet. To uker har den foreløpig toppet bokhandlernes salgsstatistikk for generell litteratur.

Bestselgeren tar utgangspunkt i slike situasjoner du virkelig føler at alle andre idioter. Det handler ofte om at du ikke kommer gjennom til dem med budskapet ditt, eller at de ikke tar deg alvorlig. Fortsett å lese Omgitt av idioter

Roskva Koritzinsky nominert til Nordisk råds litteraturpris

Novellesamlingen «Jeg har ennå ikke sett verden» er en av to bøker som er funnet verdige til å representere Norge i konkurransen om Nordisk Råds litteraturpris inneværende år.  Den andre er «Begynnelser» av Carl Frode Tiller.

Det er tre ting som gjør nominasjonen av Koritzinsky interessant, og det er: Fortsett å lese Roskva Koritzinsky nominert til Nordisk råds litteraturpris

Nominasjon til Carl Frode Tiller

Romanen «Begynnelser» av Carl Frode Tiller er en av to norske bøker som er nominert til Nordisk råds litteraturpris. Den andre er novellesamlingen «Jeg har ennå ikke sett verden» av Roskva Koritzinsky.

«Begynnelser» er ikke en livsglad roman. Vi kommer så langt unna good-feelingslitteraturen det er mulig  komme. Galgenhumoren ligger imidlertid tett.

Vi starter likegodt med hovedpersonens vellykket utførte selvmord. Naturverneren og byråkraten Terje styrer bilen sin målbevisst og med stor fart inn i et vogntog. Fortsett å lese Nominasjon til Carl Frode Tiller